Home Voorpagina Gids in de allermooiste stad

Gids in de allermooiste stad

Het is geen geheim dat wij onze stad als de mooiste van het land beschouwen. De vele toeristen die na de covid-19-maatregelen weer door het stadscentrum trekken, lijken dit te bevestigen. Luc Borgions woont in het historische centrum en hij is een van de professionele gidsen die de toeristen rondleiden en ervoor zorgen dat ze enthousiast weer vertrekken. In een gesprek met Luc kijkt de redactie van onze wijkkrant graag achter de schermen van het boeiende beroep van gids.

“Er zijn twee dingen die ik heel graag doe,” vertelt Luc. “Allereerst andere mensen leren kennen, bij voorkeur van over de hele wereld. Daarnaast heb ik een grote liefde voor onze ‘Koekestad’. Met het gidsen kan ik zowel mensen leren kennen als mijn liefde voor onze prachtige stad delen.” Over het soms onderschatte beroep van stadsgids zegt Luc: “Gidsen is veel meer dan een gezellig praatje tijdens een wandeling. Het vergt veel technische kennis en vaardigheden om een interessante en veilige rondleiding te geven en dat kon ik leren met een intensief opleidingstraject gespreid over enkele jaren avondonderwijs. Hoe ga je om met mensen? Hoe steek je veilig over met een groep? Hoe blijf je alert op je omgeving? Heb je genoeg kennis om onverwachte situaties aan te kunnen? Kun je interessante verbanden leggen die de wandeling verrijken? Een goede gids is tegenwoordig meer dan een wandelende encyclopedie. Het draait om het creëren van een leuke dynamiek met de groep en hen te boeien met verhalen en anekdotes, en dat alles met de juiste informatie. Zo bouwen we onze reputatie als topgidsen op!” Inmiddels begeleidt Luc regelmatig bezoekersgroepen en werkt hij als vrijwilliger-gids in de Carolus Borromeuskerk.

De gidsopleiding bij het volwassenen onderwijs CVO-Vitant verloopt als volgt: na een basisjaar zijn er vervolmakingsjaren (“finaliteiten” geheten). Deze finaliteiten zijn oa. een jaaropleiding kunst- en cultuurstad Antwerpen en een jaaropleiding tot museumgids.

https://www.cvovitant.be/opleidingen.masterdetail.html/p_tag_filter/10-cvo-interesse/interesse/090-gids-reisleider.html/p_detail_url/nl/doe/cvo/opleidingen/basisjaar-gids—reisleider.html

Daarnaast kan je eventueel nog bij TOPA VZW aanvullende, uitgebreide kennis van de geschiedenis en kunstschatten in de vijf monumentale kerken van de stad onder de knie krijgen. https://www.topa.be/opleidingen/

Gesterkt met zo’n bagage kan een gids als zelfstandige aan de slag, voltijds ofwel deeltijds in bijberoep. Je kunt zelf leuke tours samenstellen en aanbieden via internet of je aanbieden voor samenwerking in een organisatie. Ondernemende gidsen bieden via hun eigen bedrijven boeiende activiteiten voor groepen aan waarbij ze bekwame gidsen deeltijds of voltijds inschakelen. Hun stadsrondleidingen promoten ze via internet en mond-aan-mond reclame. Denk hierbij aan Antwerp by Bike, Legends Tours, Make Antwerp Great Again, en vele anderen. Het stadsaanbod voor groepstoerisme werd door onze stad uitbesteed aan het bedrijf Experience Antwerp, een organisatie die als one-stop-shop fungeert voor toegangstickets en de organisatie van gegidste rondleidingen voor groepen.  Ook hier kunnen de opgeleide gidsen voor opdrachten aankloppen.

Luc Borgions is ook betrokken bij de lokale buurtwerking via VZW Buurtbewoners Schipperskwartier. Samen met Pieter en Monique heeft hij de 2024-editie van de wereldberoemde Wandelrally van het Schipperskwartier ontwikkeld. Deze boekjes zijn de hele zomer te koop bij de Klapkrant aan Klapdorp 15 in Antwerpen. Antwoordbladen moeten uiterlijk op 5 september worden ingeleverd en de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Klapmarkt op zaterdag 7 september. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden via e-mail schipperskwartier@proximus.be om een verkoopplaatsje in de Klapmarkt aan te vragen.

https://www.cvovitant.be/opleidingen.masterdetail.html/p_tag_filter/10-cvo-interesse/interesse/090-gids-reisleider.html/p_detail_url/nl/doe/cvo/opleidingen/basisjaar-gids—reisleider.html