Home Cultuur Enrique Marty: hedendaagse Nello in de Kathedraal

Enrique Marty: hedendaagse Nello in de Kathedraal

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Dat je op heel jonge leeftijd een fascinatie kan koesteren voor de werken van Rubens, dat weten we uit het verhaal over Nello en Patrache.  Enrique Marty, een internationale kunstenaar uit Salamanca in  Spanje, las als 6-7jarige in zijn allereerste kunstboek over Rubens en de kathedraal van Antwerpen. Het was meteen raak. Met een verwoestende kracht nam de prachtige kunst van onze meester bezit van zijn jonge leven. Een hedendaagse Nello!

In de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen loopt momenteel de tentoonstelling  “De Profundis”met recente werken van deze internationale kunstenaar. Twaalf nieuwe schilderijtjes en twee beeldhouwwerken van Enrique Marty sieren onze kathedraal, verspreid over de kapellen en het schip van de kathedraal alsook rond het altaar.

In de creaties van Marty vind je de kathedraal en haar kunstwerken weerspiegeld. Schilderijen van Rubens, glas-in-lood ramen, diverse kunstwerken en het prachtige verticale kolommenspel van de kathedraal scheppen een herkenbare achtergrond. Een afgebeeld kind kijkt de wereld rondom zich aan met grote, ernstige ogen.

Je ziet in elk werk verontrustende elementen die de waarheid van onze waarneming ondergraven. Dienen we deze ambiguïteit te overwinnen, om zo “uit de diepte”, want dat is de naam van deze expo, tot inzicht te komen? Elke bezoeker zal in deze kunstwerken zijn eigen antwoord vinden.

Kunstgalerij Keteleer en Bart Paepen, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, nodigen ons uit tot kennismaking met deze grote internationale kunstenaar in de Kathedraal.

Je kan deze wonderlijke werken bezoeken tot 10 november 2024.  Inwoners van Provincie Antwerpen en jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang.

Enrique Marty zet ons aan tot nadenken en contemplatie in de meest spirituele omgeving van onze stad. In een wereld vol drukte en spanning is dit een wonderlijke ervaring.