Wil je dit artikel lezen?
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Vlaanderen beschikt over 6 volkssterrenwachten. Deze centra richten zich tot het bevorderen, het begrijpen en het waarderen van de sterrenhemel bij het grote publiek. In Hove, ten zuiden van Antwerpen, werd in 1970 een sterrenwacht opgericht. Deze kreeg de naam Urania, verwijzend naar de Griekse muze van de Sterrenkunde. Aan de Zirkstraat blaast Urania nu nieuw leven in een oude sterrenwacht in ons historisch centrum.
Gerestaureerd observatorium in hartje Antwerpen
Enkele medewerkers van Urania hadden het idee om de Antwerpse 16deeeuwse topwetenschapper Michiel Coignet uit de vergetelheid te halen. Coignet was een allround wetenschapper in dienst van de landvoogden Albrecht en Isabella in Brussel. Hij vond verschillende wetenschappelijke instrumenten uit en stond hij in nauw contact met kleppers zoals Galileo Galilei en Gerard Mercator.
Om Coignet te eren liet de volkssterrenwacht Urania zijn oog vallen op de stedelijke sterrenwachtsite in de Zirkstraat 36. Deze werd in het begin van vorige eeuw gebouwd. De activiteit van het sterrenkijken verhuisde evenwel in de jaren ’80 naar Brasschaat. Het observatorium aan de Zirkstraat raakte in verval. Urania nam het beheer van deze locatie over. De twee klassieke telescopen en de waarnemingskoepel zullen grondig gerestaureerd worden. Dat werk zou normaal gezien eerste helft 2024 afgerond moeten zijn. Daarna zal het observatorium aan de Zirkstraat mee ingeschakeld worden in het educatieve programma van Urania. De site kreeg op 26 november 2023 officieel de naam Michiel Coignet Observatorium. Zo krijgt deze wetenschapper, vierhonderd jaar na zijn overlijden, een blijvende herdenking in de stad waar hij leefde en werkte.
De bezoeker met interesse in dit observatorium zal toch nog even geduld moeten hebben. Vanaf volgend jaar krijgt het brede publiek de kans om, midden in het historische centrum van Antwerpen, de hemel te bekijken en astronomische verschijnselen te observeren zoals planeten, sterrenclusters en nevels. Het wordt een mooie aanvulling op de kijkavonden op het dak van het MAS die Urania regelmatig organiseert.
Om het observatorium volgend jaar te bezoeken raden we onze lezers aan om de website van Urania goed in het oog te houden (Urania | Volkssterrenwacht Urania).