Home Mens & maatschappij Sam Verhoeven: reeds vijftien jaar vol vuur voor het Fakkeltheater!

Sam Verhoeven: reeds vijftien jaar vol vuur voor het Fakkeltheater!

Sam Verhoeven, directeur Fakkeltheater in de Rode Zaal

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Deze maand april 2024 blaast Sam Verhoeven 15 kaarsjes op zijn verjaardagstaart als directeur van het Fakkeltheater. Zoveel jaar geleden brainstormde Sam met de bekende Herman Van Hove, nu Gedelegeerd Bestuurder van VZW Fakkeltheater, en de ondertussen overleden Jan Verbist over de toekomst van het “instituut” Fakkeltheater. Met als troeven een achtergrond als zanger in succesmusicals en een uitgebreid netwerk kreeg Sam het dagelijks bestuur van het theater.

Het Fakkeltheater loodste hij ondertussen succesvol binnen in de 21e eeuw. Zijn verwezenlijkingen? De noodzakelijke informatica-transitie, de renovatie van de foyer (die Sam als de levensader van het Fakkeltheater beschouwt) en een dynamische relatie met de talrijke amateur en professionele gezelschappen die er de zalen vullen. Niet minnekes voor deze “vurige voortrekker” die in april 2009 bij zijn aanstelling als directeur nog als een “bleu-ke” werd beschouwd!

“Het Fakkeltheater biedt een heel gevarieerd programma, het hele jaar rond. Er zijn meer dan vijfhonderd voorstellingen gaande van toneel, komedies, musicals tot jazz, klassiek, enzovoort. Onze programmatie is niet alleen divers maar ook vaak uniek. Er zit voor iedereen wel wat bij en iets meer dan 75 000 mensen komen hier jaarlijks over de vloer”, zo verklaart Sam het succes van het Fakkeltheater. Hij vervolgt op ernstige toon: “We worden stilaan dé laatste belangrijke culturele locatie in het traditionele hart van onze stad. De Rode en de Zwarte Zaal fungeren nu zowat als culturele “opvang” voor de vele verenigingen en gezelschappen die zonder zaal vallen door de toenemende ‘gentrificatie’ van ons mooie stadscentrum. Enkele voorbeelden zijn: Take Twee Producties, met de poesjenellen voor volwassenen deze winter; de VZW De Speling; het theater Zeemanshuis VZW en Toneelkring De Peerdentram VZW. Met onze zalen houden we het lokale Antwerpse culturele leven in stand. Enige financiële steun, lees “erkenning”, hiervoor vanwege de Stad Antwerpen zou echt wel gerechtvaardigd zijn!”

Het anderhalve decennium van Sams leiderschap verliep niet zonder zware uitdagingen. Een ‘pittige’ heroriëntatie van het Fakkeltheater was nodig om de toekomst te verzekeren. Hierbij was de afbouw van de “loon subsidie” door de Vlaamse Gemeenschap een zware dobber. Tegelijk werd de frequentie van optredens opgetrokken, en dat alles met minder personeel. Gelukkig zijn de digitale ticketverkoop en de bijdrages van talrijke vrijwilligers uit de buurt een flinke hulp.

Bijzonder fier mag Sam terugblikken op het nieuw élan van het Fakkeltheater. Grote namen krijgen hier vaste voet aan de grond. Om enkele van de “fine fleur” kunstenaars te noemen die hier uitstekend entertainment bieden: de musicals gerealiseerd door Stany Crets en Ann Van den Broeck en door Carry Goossens en Greet Rouffaer. Ook het winterprogramma van Sven De Ridder is een grote publiekstrekker.

Aandachtige lezers van Bij de Hand noteren dat vanaf 29 mei 2024 de boekingen in het Fakkeltheater voor het komende werkjaar starten, vanaf 1 juli 2024 tot eind juni 2025! Wees er snel bij!