Wil je dit artikel lezen?
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
In hartje Antwerpen is cinema Cartoon’s voor elke filmliefhebber een begrip. Reeds meer dan veertig jaar lang bouwen we er met z’n allen, al dan niet cinefiele, ervaringen op in deze tempel van de “zevende kunst”. In vogelvlucht lees je hier het verhaal van de Chocolaterie Anversoise tot Arthouse Cartoon’s.
Vanuit de gebouwen gelegen aan nummer 6 van de Kaasstraat, toen nog Rue au Fromage geheten, verspreidden zich in de eerste helft van vorige eeuw zoete cacaogeuren door het hart van de stad. Sedert 1892 was daar de Chocolaterie Anversoise gevestigd die naar eigen zeggen enkel ‘qualités excquises’ leverde. De promo van dit luxeproduct (dat was het toen nog) werd uiteraard uitsluitend in het Frans gevoerd.
Vandaag vinden we er cinema Cartoon’s, één van de oudste stadbioscopen van ons land. De bioscoop heeft in haar 46 jarig bestaan al een woelig maar eigenzinnig parcours afgelegd.
De opening in 1978 was een initiatief van onder meer wijlen acteur en schrijver Eric Kloeck. Er werd gestart met twee filmzalen en van in het begin werd de cinema een begrip in Antwerpen. Snel volgde al een uitbreiding met een derde zaal. Dat gaf ruimte aan een bredere programmatie. Films, die commercieel niet interessant genoeg waren, kon de echte filmliefhebber wel gaan bekijken in de Kaasstraat.
Cartoon’s specialiseerde zich in Europese auteursfilms. Vooral bij het studentenpubliek was de zaal populair. Het was gedurende vele jaren veel meer dan alleen maar een cinema, het was een ontmoetingsplaats. Behalve een restaurant, was er in de kelder van het gebouw ook een kleine feestzaal ingericht. Daar traden dan in de jaren ‘90 grote namen uit de Belgische rockscene op, zoals Metal Molly en Tom Barman.
De opening van Metropolis in oktober 1993 en de videoverhuur brachten grote uitdagingen in de wereld van de cinemazalen. Na twintig jaar gaf Kloeck de zaak over aan de Kladaratsch!-groep. Hij hield wel nog even de programmatie in eigen handen. Verschillende overnames en faillissementen volgden elkaar op. De sluiting in 2013 van de Cartoon’s in Antwerpen bracht grote beroering in cinefiele kringen.
De redding kwam vanuit de Vlaamse filmdistributeur Lumière die in 2014 een overname deed. De Lumière Groep is een volledig ecosysteem waarin productie, filmfinanciering, distributie, een eigen platform, stadsbioscopen en een animatiestudio nauw samenwerken om de beste verhalen naar een breed publiek in de Benelux te brengen. Een sterke focus op arthouse films en kwalitatief TV drama én een geweldige neus voor Scandinavische succesverhalen zijn hun pijlers.
Onder de noemer “arthouse” rangschikt men films waarbij de nadruk op het artistieke ligt en die afwijk van de klassieke Hollywood stijl. Lumière beheert ondertussen 5 stadsbioscopen: Cinema Lumière Mechelen, Skoop Gent, Cinema Lumière Brugge, Cinema Lumière Antwerpen en Cinema Cartoon’s Antwerpen. Al deze bioscopen bieden een gevarieerde filmkeuze voor jong en oud, in het hartje van de stad.
De stadsbioscopen zitten in ons land overal in de lift. De laatste vijf jaar zijn de bezoekerscijfers in Vlaanderen en Brussel samen quasi verdubbeld. Cartoon’s kiest voor een gevarieerde filmkeuze die alle leeftijden kan bekoren. Van verdiepende documentaires, bekroonde speelfilms, moderne klassiekers en kleine publieksfilms tot onconventionele genrefilms.
In de supergezellige Bar Kino onder de bioskoop kan er gezellig nagepraat worden en je kan er ook zo binnenwandelen zonder een filmpje mee te pikken. Wat zijn we toch verwend in onze buurt.