Home Voorpagina Coyote, een gezellig buurtcafé met een warm hart voor de mensen en...

Coyote, een gezellig buurtcafé met een warm hart voor de mensen en de buurt

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Normaal gesproken vermijdt onze buurtkrant horecaverhalen, omdat die al op sociale media en in de reguliere pers verschijnen. Maar wanneer een buurtcafé zoals “Café Coyote” in het Schipperskwartier actief bijdraagt aan meer verbinding tussen de bewoners, dan is dat voor ons zeker nieuws van belang.

Elf jaar geleden opende Joris De Jaeger “Café Coyote” op de St. Paulusplaats. Als sportieve jongeman, de jongste van zijn gezin, waren tennis en langeafstandslopen zijn geliefde bezigheden. Ondanks  het feit dat deze sporten vooral individueel zijn, zocht Joris in zijn professionele leven naar menselijk contact en interactie. Met een master in toerisme, waarin hij zijn prioriteiten combineerde met sociologische en economische kennis, werkte hij enkele jaren als contactpersoon voor huurders in de sociale woningsector voordat hij de sprong waagde om cafébaas te worden.

De naam “Coyote” is zorgvuldig gekozen en past perfect bij het Schipperskwartier. Joris haalde inspiratie voor de naam (en zijn mooie cafélogo) bij een organisatie in San Francisco genaamd Coyote, wat staat voor “Call Off Your Old Tired Ethics”. Deze organisatie lijkt op onze lokale initiatieven zoals “Payoke” en “Violett” in het Schipperskwartier van Antwerpen, en zet zich in voor het welzijn van sekswerkers en strijdt tegen misstanden in de prostitutie.

Café Coyote biedt buurtbewoners, werknemers van lokale bedrijven en toeristen een gezellige huiskamersfeer. Joris streeft naar een evenwichtige mix van klanten, ongeacht hun leeftijd, afkomst of achtergrond. Bij Café Coyote krijgt niemand een ‘label’! Om de band tussen klanten en de buurt te versterken, organiseert Joris regelmatig evenementen zoals “De dialectwandeling” of een bezoek aan het gerenoveerde stadhuis. Ook zijn er terugkerende activiteiten zoals een BBQ (op 6 juli, met inschrijving), Vlaanderen Boven (op 11 juli), Soirée Française (op 14 juli) en nog veel meer. https://www.cafecoyote.be/news-events

Joris merkt op: “De sterke opkomst van AirBnB in onze buurt is opvallend. Als master in toerisme weet ik dat een overvloed aan privé-accommodaties voor toeristen nadelige gevolgen kan hebben voor een stadscentrum. Het is niet altijd een zegen voor de (lokale ) ondernemingen en kan het socio -economische evenwicht van een buurt grondig verstoren. ” Hij vervolgt zijn analyse van de buurt: “Op dit moment valt het effect van de gentrificatie nog goed mee; naast de opkomende hippe horecazaken is er nog plaats op de Sint-Paulusplaats voor de authentieke, meer toegankelijke Vlaamse cafécultuur zoals bij Café COYOTE of Café Saint-Pol. De huidige mix van hipsters, locals, bureaumensen en toeristen is prima, maar voor mij is het belangrijk dat in de toekomst een biertje drinken toegankelijk blijft voor iedereen.”. Vrij zijn qua exploitatie (geen verplichte afnamecontracten bij multinationals!) helpt om de prijzen democratisch te houden. Dit ondanks voortdurende prijsstijgingen bij brouwerijen en leveranciers. Door hard te werken -ook op zon -en feestdagen- en met de hulp van bekwaam personeel , kan Joris zijn zaak draaiende houden.

In samenwerking met de “levensschool” CJMIB vzw (Centrum voor Jongens en Meisjes met Individuele Begeleiding) in het godshuisje op de Sint-Paulusplaats 1/1, werd de terrasversiering van Café Coyote door de leerlingen uitgewerkt als een jaarproject. Dit is een prachtige illustratie van het grote hart van Joris voor de buurt.

Bloembakken Café Coyote werden
versierd door leerlingen CJMIB vzw als cultureel jaarproject