Home Vrije tijd Basketten in de wieg van het Antwerpse basketbal

Basketten in de wieg van het Antwerpse basketbal

Foto met dank aan ATV

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Dat de wieg van het Antwerpse basketbal op de Veemarkt stond, weet ondertussen elke basketballiefhebber uit de Koekenstad. Het was de thuishaven van het toenmalige Zaziko (Zakstraat – Zirkstraat – Koepoortstraat), waarin bekende spelers als Willy Steveniers en Theo Hillen in de jaren 50 furore maakten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat als er “retrobasket” op het menu staat, de Veemarkt de “place to be” is.

Jaarlijks wordt op de zondag van Pinksteren, en dit jaar op 19 mei, in de schaduw van de Sint-Pauluskerk, een basketbaltoernooi voor veteranen georganiseerd. De vereniging die tekent voor het evenement heeft “De Geuzen”. We vroegen voorzitter François “Swa” Suetens om tekst en uitleg.

“Voorzitter, voorzitter, ik hoor dat woord niet graag,” wil Swa toch eerst kwijt. “We zitten met z’n vijven in het bestuur en iedereen is daar even belangrijk. Maar kom, als het kind maar een naam heeft zeker? Ik ben in die functie terechtgekomen, toen onze ‘echte’ voorzitter, Beer Pluym overleed.  De Geuzen werden zo’n 50 jaar geleden boven de doopvont gehouden. Het beantwoordde eigenlijk aan een noodzaak. Oudere basketbalspelers, die in hun club ‘afgeschreven’ waren, om het met een lelijk woord te zeggen, wilden toch nog actief blijven. Maar waar? Met De Geuzen vingen we die lacune op.”

“Om lid te worden diende je ouder te zijn dan 40 jaar. Mee aan de wieg stonden mensen als Marcel Schoeters, Martin De Volder, de gebroeders Jean en Jos Robeyn, Ronny Gillis, Jos De Buck en dan vergeet ik er nog enkele. Zelfs de voormalige doelman van den Beerschot, Jan Tomaszewski,  “De Poolse held van Wembley”, was ooit lid. Nog altijd komen we elke vrijdagavond bijeen om onze geliefde sport te beoefenen, vroeger  in de Expohal van Deurne, nu in Zwijndrecht.”

19 mei: veteranentoernooi op de Veemarkt

De Geuzen doen echter meer dan elke week bijeenkomen om  hun geliefde sport te beoefenen. “Om de herinnering aan de glorie van het Antwerpse basketbal levendig te houden, besloten we dertien jaar geleden om jaarlijks een veteranentoernooi te organiseren. In onze ploeg traden kleppers aan als Ronny en Paul Bayer, Jef Claes, René Stevens, Eddy Lenaerts, Tony Vandenbosch en Tienne Geerts.” zo licht Swa toe.” En dat kon/kan natuurlijk nergens beter dan op de Veemarkt. Het begon klein, maar inmiddels zijn we aardig gegroeid. Thans tellen we immers zo’n 1200 à 1500 toeschouwers. Het toernooi is een beetje een begrip geworden!”

“Ook bij de volgende editie wordt het weer nostalgie troef. Naast de huidige ploeg van De Geuzen treden nog 3 andere herenploegen in de arena en is er ook een dames wedstrijd. Jaarlijks van de partij is de veteranenploeg van ‘Het Lichtje der Dokken’, gekend café op het Eilandje. Een en ander staat garant voor een ganse dag spektakel, leute en plezier. Er wordt voorzien in een tapinstallatie, er zijn eetkraampjes, stoeltjes en een WC-wagen. Allen daarheen op zondag 19 mei, vanaf 10u, zou ik zeggen,” zo besluit Swa.