Home Vrije tijd Jong op de fiets moet geen aanslag zijn op je familiebudget!

Jong op de fiets moet geen aanslag zijn op je familiebudget!

Ronde voor kinderen, 24 maart 2024, Antwerpen

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Niets is zo goed voor kinderen als veel bewegen. Leren fietsen is voor velen onder ons een blijvende herinnering uit onze jeugd. Met “vallen en opstaan” leren fietsen is vaak een familiaal moment dat nooit wordt vergeten! Helaas is dit onderdeel van de opvoeding ook een kwestie van geld. De snel opgroeiende kinderen hebben fietsen nodig die aangepast zijn aan hun leeftijd en fietsvaardigheid. Het project van Beweging.net “fietsbieb” heeft hiervoor een oplossing bedacht. Ook inwoners in het historisch centrum werken er mee als vrijwilliger in het onderhoud en herstel van de aangeboden fietsen. We laten graag een van onze buren aan het woord.

De Ronde van Vlaanderen 2024 voor kinderen.

Ons redactielid Rudy Van den Bosch vertelt: “Op zondag 24 maart kregen kinderen in Antwerpen de unieke kans om zich in park Spoor-Noord voor één dag wielrenner te wanen. Als één van de vele vrijwilligers bij “Fietsbieb” hielp ik maar wat graag mee om het parcours op te bouwen en de randanimatie te verzorgen.

Daarnaast sprak ik ook in onze wijk enkele ouders van jeugdige fietsers aan, en de leerkrachten van een lokale lagere school. Het was mijn doel om onze jonge wijkbewoners aan te sporen om deel te nemen. De flyer van “KoekenHartje”, in het Nederlands en het Engels (voor onze anderstalige buurtbewoners) kon ik dan overal uitdelen. “KoekenHartje” is de passende naam van de informele animatie die enkele inwoners van het centrum tot stand willen brengen en die via onze wijkkrant “Bij de Hand” wordt aangeboden.

Het wisselvallige Flandrien-weer schrikte de honderden deelnemertjes niet af. Het was dringen aan de aanmeldbalie waar de glunderende wielrennertjes, met ambities en verwachtingen, hun startnummer en welkomstpakket kwamen ophalen. Op de middag gingen de allerkleinsten van start en om 17 uur werd het evenement afgesloten door de laatste lichting, de twaalfjarigen. Alle deelnemertjes kregen na afloop op een portie warme smoutebollen. Voor wie het wisselvallige weer wilde ontvluchten, was er ook een indoor behendigheidsparcours.

Het enthousiasme dat zo’n relatief éénvoudig concept heeft opwekt bij kinderen en ouders, werkte aanstekelijk en was hartverwarmend voor mij als vrijwilliger. Het deed mij de inspanningen vergeten die het vergt om zo’n evenement mee in goede banen te leiden. Volgende keer zal ik er weer staan om mee te delen in de pret van zoveel jong geweld.”

Enkele gelukkige uitverkorenen van deze Ronde voor kinderen, konden op zondag 31 maart mee op het podium tijdens de ploegenvoorstelling van de “echte” renners voor de start van de “echte” Ronde van Vlaanderen op de Grote Markt.

Wat is de fietsbieb?

Fietsbieb is een project van beweging.net.  Via lokale uitleenpunten waar vrijwilligers fietsjes voor kinderen klaar makenvoor gebruik, kunnen gezinnen jeugdfietsen ontlenen. Net zoals in een bibliotheek: even de fiets lenen en zodra het kind deze maat van fiets is ontgroeid, geeft men de geleende fiets terug en ontleent men een volgende, grotere fiets.

Het budget voor jeugdfietsen kan behoorlijk oplopen in gezinnen met meerdere kinderen en dit project wil net hierbij een solidariteit onder mensen uitwerken. Breng je een jeugdfiets die te klein is bij de fietsbieb binnen, dan kan je reeds een jaar gratis een andere fiets mee naar huis nemen of dit als cadeau aan je familie geven. Het doorgeven van jeugdfietsen wordt door dit project aangemoedigd. Immers her-gebruik is een kernwaarde van de duurzame maatschappij waar we naartoe willen om onze planeet niet verder uit te putten. Het jaarlijkse lidgeld is zeer laag en voor elke fiets betaal je een waarborg die je bij inlevering van de onbeschadigde jeugdfiets netjes terugkrijgt.

Inwoners van onze wijk kunnen zonder afspraak bij fietsbieb Antwerpen Noord terecht. Dit uitleenpunt bevindt zich in de kelder van de kerk recht tegenover Sint-Amandusstraat 15, 2018 Antwerpen, en dat ops elke eerste en derde dinsdagavond van de maand.

https://fietsbieb.be/faq

.