Home verlopen artikels Antwerpen redt… en jij?

Antwerpen redt… en jij?

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In ruil voor luttele twee uurtjes van jouw tijd leer je hoe je een mensenleven kan redden.

Een beter voornemen voor 2024 kan je moeilijk bedenken!

Stad Antwerpen en het Vlaamse Kruis bieden je de kans dank zij een korte en laagdrempelige opleiding in onze buurt een doeltreffende tussenkomst bij hartstilstand uit te voeren. Uw wijkkrant Bij de Hand is verheugd je een opleidingsdatum in het ontmoetingscentrum Het Stadsmagazijn aan te reiken. Op 13 december 2023 kan je daar om 10u30 de nodige kennis opdoen in een kleine groep.

Hoe herken je een hartstilstand? Iemand uit jouw buurt valt plots neer. Bij schudden en luid roepen geeft het slachtoffer geen reactie. Er is geen bewustzijn en een normale ademhaling. Wat te doen?

Je eerste reactie zal een oproep zijn naar het noodnummer 112. In afwachting tot de professionele hulpverleners aankomen, is een reanimatie aanvatten met een AED toestel uit de omgeving aangewezen. De Belgische Cardiologische Liga meldt dat er jaarlijks meer dan 10 000 mensen een hartstilstand buiten een ziekenhuis dus op straat, op het werk of thuis krijgen. Daarvan kan slechts 10% overleven zonder interventie. Bij toediening van een elektrische schok door een AED toestel kan het overlevingspercentage tot 75% oplopen. Dus het is zeker de moeite om hierover meer te vernemen want leren hoe een leven te redden is een prachtig voornemen. Het zal ook voor jouw vrienden en kennissen een opsteker zijn dat je hiervoor tijd vrijmaakt.

Aarzel dus niet en neem een moedig besluit. Inschrijvingen gaan eenvoudig en snel via https://myhvk.be/opleidingen/inschrijvingen/da746984-78b8-4e1b-9a30-b458b8ac0576

Alvast een dikke proficiat voor jouw fijn besluit!