Home verlopen artikels Folklore-maand Maart in hartje stad

Folklore-maand Maart in hartje stad

Foto Jo Giebens

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Zaterdag 23 maart 2024: Semini viering

AKSIE, Antwerps Comité Semini In Ere, verzorgt de folklore rond de Semini-figuur. Koppels die op die dag trouwen worden bij het buitenkomen van het Stadhuis onthaald op zang en dans. Ze krijgen ook een Seminikoek aangeboden, die speciaal voor deze gelegenheid wordt gebakken. Dan vertrekt men in stoet naar de Steenpoort aan Het Steen om hulde te brengen aan Semini en aan de terugkeer van de lente en aan de creativiteit van de Antwerpenaren.

Na deze hulde trekt men in stoet door de binnenstad. 

Lees ook: https://bijdehand.be/semini-viering-26-maart-2022/

Net gemist: zwaarddansen aan de Kathedraal op 10 maart 2024

De volksdansgroep “De Lange Wapper” pakt weer uit met hun traditionele zwaarddans! Zoals de traditie het wil gebeurt dit rond “Halfvasten”. Plaats van de actie is de Handschoenmarkt vóór de hoofdingang van de kathedraal.

De ongeveer 20-koppige groep geeft vier voorstellingen. De zwaarddansen heten “de Dulle Grieten”, de “Klompendans” en als hoogtepunt de traditionele “Zwaarddans”. Traditiegetrouw verzamelen de volksdansers op zondagmorgen vroeg in “Den Hopsack” om zich om te kleden en later te pauzeren tussen de optredens. (voorstellingen om 9.30h, 10.30h, 11.30h en 12.30h)

Info: https://folkinantwerpen.be/kalender/activiteit/542/53ste-traditionele-zwaarddans-in-antwerpen