Home Fier van hier Semini viering: 26 maart 2022

Semini viering: 26 maart 2022

Semini huldiging nieuw gehuwden aan Stadhuis

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Elke eerste zaterdag na het begin van de lente is er de viering van het vruchtbaarheidssymbool ‘Semini’ op de Grote Markt en aan het Steen. Het “Actiecomitee Semini In Ere” staat in voor de handhaving van deze folklore en houdt niet alleen dit event maar ook gezegden, verhalen en tradities rond de figuur van Semini levend.

Semini, ook soms “(God) Jumenas” genoemd, is het nu bijna verdwenen bas-reliëf dat boven de poort van “Het Steen” is bevestigd. Semini verzinnebeeldt de vranke en vrije vruchtbaarheidsriten uit het vroege Antwerpen.

Na de Val van Antwerpen in 1585 was de viriliteit van het beeldje een doorn in het oog van de preutse contra-reformatie en het heidens symbool werd bijna letterlijk van boven de poort weggehakt.

Maar zelfs nu nog leeft Semini nog steeds in het hart van vele Antwerpenaren als symbool voor hun levenslust en vrije denken.

Als Covid het toelaat wordt ook dit jaar op 26 Maart 2022 met de jaarlijkse Semini viering hulde gebracht aan de jonge bruidsparen van die dag met het zingen van het Semini-lied.
Een Semini-koek en bloemen worden hen daarbij ritueel aangeboden. Die huldiging zal dit jaar wellicht nog in de “Lichtstraat” van het Felix Pakhuis plaats vinden tijdens de werken aan het Stadhuis.

Ondertussen wordt op de Grote Markt ter ere van Semini een feestelijk zingen en dansen ingezet, waarna het publiek mee in vrolijke stoet naar het Steen gaat voor het ophangen van de bloemenkrans.

foto Jo Giebens

De kunstliefhebbers onder ons hebben wellicht reeds in het binnenpleintje van het heropende Steen een hedendaagse interpretatie door Sharon Van Overmeiren van het Semini beeldje gezien met name de “Gulle Waard”. Zo niet, is dit een mooie tip voor een komend bezoek aan het Steen.

Elkeen is van harte welkom om de Semini feestelijkheden mee te vieren en check even nog de laatste schikkingen op  https://www.semini-saga.be/