Home Fier van hier Zeescouts en de Antwerpse suiker

Zeescouts en de Antwerpse suiker

Geboortehuis van Georges De Hasque, Varkensmarkt

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Georges De Hasque, sinjoor en telg van de familie De Hasque voormalige  eigenaars van de Antwerpse suikerraffinaderij De Hasque, startte de (eerste en katholieke) scoutsgroep op in Vlaanderen in 1913: de 1e St.-Jacob Antwerpen. In het Staatsblad van 14 januari 1923 volgde de oprichting van de “1e BP Zeescouts Georges de Hasque”. Zo werd Antwerpen de bakermat van de zeescouts in ons land.

De Jozef De Hasquestraat aan het eind van Klapdorp herinnert nu nog aan de suikerraffinage in onze stad. Jozef De Hasque was de broer van Georges. Het industriële complex werd er begin vorige eeuw opgetrokken op een vroegere eigendom genaamd “De Croone” waar sinds 1815 al een suikerraffinaderij gevestigd was. https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5084

Het geboortehuis van Georges De Hasque kan je aan de Varkensmarkt terugvinden (zie foto).