Home Cultuur Wie kent ‘Den Hopsack’ in de Grote Pieter Potstraat niet?

Wie kent ‘Den Hopsack’ in de Grote Pieter Potstraat niet?

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Weetje! Ze bestaan in het najaar 50 jaar! We schrijven 1972 wanneer Den Hopsack start als een buurthuis met gelegenheid om iets te drinken in de kelder. Vandaag oogt het gelijkvloers als een café, maar in wezen is het meer een ontmoetingsplaats ‘pur sang’ voor gelijkgezinden op cultureel vlak. Je kan er culturele pareltjes  op muzikaal-, wetenschappelijk-, literair- en kunstvlak ontdekken. Hier komen de eerste stamgasten van de jaren ’70 nog met hun kinderen en kleinkinderen om er gezellig te genieten.

‘Modus Vivendi’ VZW en haar vrijwilligers organiseren er de evenementen en de uitbating. Den Hopsack staat bekend voor democratische prijzen en gratis toegang. Bij gezamenlijke maaltijden, proeverijen en uitstappen in de kalender van de VZW wordt er wel een bijdrage verwacht, met korting voor de leden.  Lid kan je worden voor de korting, maar het is vooral een blijk van steun.

Wannes Van de Velde trad hier ooit op en Guido Belcanto startte hier zijn carrière begin jaren 80! Het gezellige en verbindende aspect van Den Hopsack staat altijd centraal. Enkele activiteiten keren maandelijks terug: het filosofisch café, het wetenschapscafé Antwerpen, optredens van muzikanten en de jamsessies.  Het publiek is er respectvol stil tijdens de talrijke live optredens.

Gevestigde namen krijgen de kans op het podium van Den Hopsack hun eigen ding te doen en nieuwe ideeën uit te proberen. Ook startende artiesten kunnen het podium  in overleg vastleggen om podiumervaring op te doen. Het eten voor de artiesten wordt steevast klaargemaakt door een buurvrouw.

www.denhopsack.be