Home Cultuur Waar René Broens de passie preekt..

Waar René Broens de passie preekt..

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

René Broens, schrijver en Reynaertonderzoeker, en zijn vrouw Mieke De Loof, socioloog-filosoof en bekroonde schrijver van historische misdaadromans, herstelden een historisch huis in de Zwartzusterstraat 44 naar zijn oorspronkelijke glorie. Dat deden ze met doorzettingsvermogen en veel liefde voor hartje Antwerpen. Met passie vertelt René ons over hun knap renovatieproject en over zijn levenswerk, de studie van het dierenepos Van den vos Reynaerde.

In de Zwartzusterstraat 44 verwierven Mieke en René in 1988 een knalgeel geverfde winkelwoning, met een grondoppervlakte van slechts … 27 m² (!) maar wel vier verdiepingen hoog. De nieuwe eigenaars pluisden samen historische documenten uit en konden vaststellen dat de gevel een jeugdwerk was van de architect Alexis van Mechelen, gerealiseerd in 1896. Alexis van Mechelen bracht het tot stadsbouwmeester in onze stad. De Opera en de Stadsfeestzaal zijn de bekendste bouwwerken die hij ontwierp. In 2018, na een aanrijding tegen een overhangende erker van het huis, werd de aannemer Restauratiewerken Ghielens NV belast met de restauratie van de gevel. De eigenaars en de aannemer ontdekten toen dat er onder de verf een prachtige bakstenen gevel zat verscholen. De eigenaars lieten die door Ghielens vakkundig restaureren in de oorspronkelijke staat. Een bijzonder geelrood bakstenen patroon , arduinen zuilen die de blik omhoog trekken en mooie erkers met zijraampjes maken de gevel van deze woning tot een prachtig ‘stadsgezicht’ waar velen bewonderend voor stilstaan. Toen hun renovatieproject werd weerhouden als een van de finalisten van het Erfgoedjuweel 2021 was dat voor René en Mieke een mooie erkenning voor hun respectvolle restauratie!

Een twintigtal jaar geleden startte René Broens met zijn studie van het dertiende-eeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde, een waar meesterwerk. Over de auteur weten we enkel dat hij ‘Willem’ heette, omdat hij zijn naam in het eerste vers vermeldt. “Het onderzoek van Van den vos Reynaerde fascineert mij uitermate. Ik nam mij voor om de auteur ervan recht te doen door zijn meesterwerk op allerlei manieren op de kaart te zetten,” verklaart René.

Met Marc Legendre publiceerde hij in 2010 bij uitgeverij Atlas de prachtige beeldroman Reynaert de vos. Marc stond in voor beeld en vormgeving, René voor vertaling en nawoord. In 2020 publiceerde René bij uitgeverij Voetnoot Reynaert de vos, met een nieuwe vertaling en een nieuwe interpretatie van Van den vos Reynaerde.

“Mijn nieuwe vertaling heb ik ingelezen voor de Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. De Luisterpuntbibliotheek heeft mij de opnames bezorgd en ik kan zo mijn luisterboek bezorgen aan al wie daar belangstelling voor heeft. Gratis, belangeloos en voor niks. Een mailtje naar mij volstaat: rene.broens@telenet.be.” René heeft het luisterboek inmiddels al naar 188 belangstellenden gemaild, onder wie heel wat leerkrachten.

Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Voetnoot Het Reynaertraadsel, waarin René het raadsel van de Reynaertfiguur ontsluiert. “Al vanaf het midden van de 19e eeuw buigen talloze knappe koppen zich over Van den vos Reynaerde, die parel uit onze literaire erfgoed, en toch is Reynaert, de hoofdfiguur, nog altijd een raadsel. Sommige onderzoekers voeren hem op als een spotzieke grappenmaker, andere als een boosaardig sujet, als een psychopaat. Beide interpretaties zijn te eenzijdig. In mijn boek los ik het raadsel op en het resultaat is een verrassend gelaagde interpretatie van de hoofdfiguur.”

Michel Van der Auwera van aantwaarpe.be spreekt met René Broens over Het Reynaertraadsel op: https://www.youtube.com/watch?v=8jpfbeauQos