Home Fier van hier Volop sfeer in het historisch centrum

Volop sfeer in het historisch centrum

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Het historisch centrum wordt gekenmerkt door een aantrekkelijke historisch gegroeide wirwar van straatjes waar een levendige mix van horeca en originele detailhandel het flaneren boeiend maakt. De Corona periode legde de handel en wandel stil. Nu stelt zich de vraag hoe veerkrachtig de commerciële activiteiten in de stad zijn na deze crisisperiode. Stad Antwerpen onderzoekt regelmatig de evolutie van alle handelsstraten om haar beleid vorm te geven. In 2022, bij de zevende meting, bleek dat van de 5.893 commerciële panden er gemiddeld 13% leeg stond. Dat cijfer is even hoog als in 2019 voor de Corona periode. Antwerpen kan met dergelijke leegstandcijfers zeker niet tot de beste leerlingen in ons land gerekend worden. Het beleid in de stad mikt nu vooral op een vermindering van de commerciële panden over de hele stad door een strengere afbakening van de winkelbuurten.  

In het historisch centrum is het vooral door het aanpakken van de slechte staat van wegen en tramsporen dat er bijzonder positieve effecten op de buurt en de lokale horeca en handel tot stand komen. Zo werd recent de Hoogstraat eindelijk opgeknapt. Ook de Lange Koepoortstraat kreeg vorig jaar een mooie herinrichting . Beide winkelstraten in hartje Antwerpen beleven nu een heropleving met talrijke bezoekers en een toename in handelsactiviteiten.

Snuisterijen en kunst brengen leuke sfeer

De Lange Koepoortstraat heeft vele toffe eetgelegenheden – waaronder zelfs Nathan, een Michelin-sterren restaurant – en enkele vintage-, exotische- en tweedehandswinkels. De sraat staat ondertussen bekend als een leuke vindplaats voor mooie, doorleefde hebbedingen, waar het gezellig toeven is. Zowat elke handelszaak biedt de voorbijganger ook koffie aan, wat een “coffeehouse” sfeertje in deze straat tot stand brengt. Ondertussen groeit hier ook een mooi aanbod aan kunst en kunstzinnige projecten.

In 2014 bracht de galeriehouder Wouter De Bruycker, voorheen actief in Gent, zijn internationaal gereputeerde kunsthandel over van Gent naar Antwerpen. Nu biedt hij kunstliefhebbers in een prachtig art Deco gebouw aan de Lange Koepoortstraat 60 Belgische en internationale kunstwerken aan. Dit najaar staan er opeenvolgend twee vrouwelijke kunstenaressen in de schijnwerpers: Birgit Schoonheere en de Amerikaanse Suzanne Heintz.

In het aangrenzende gebouw beschikt Wouter voor de vele kunstwerken, die hij in portefeuille heeft, tijdelijk over een 450 m² grote “Annex”. Daar organiseert hij elke eerste zaterdagavond van de maand evenementen onder de naam “Live at the Gallery”. Het programma vind je op de website www.wdb-finearts.be. Onder de naam “Lost&Found” heeft hij ook een winkel voor mooie vintage- en kunstobjecten aan de andere kant van de straat .

Iets verder, in haar huis “De Tuymelaer”(een benaming uit de 15e eeuw), aan de Lange Koepoortstraat 31, stelt Annemarie Loos, kunstenares opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, het gelijkvloers en de kelder ter beschikking voor tentoonstellingen en evenementen. Zo brengen Joris Wouters en Jos Deraedt er weldra van 4 tot 22 oktober een hommage aan de Italiaanse antropoloog Fortunato Munari en de Afrikaanse journalist Désiré Agoli-Agbo. Dat zijn twee internationale globetrotters die tussen ’70 en ’90 regelmatig in het Antwerpse (nacht)leven werden opgemerkt. Ook in het ontbijt- en brunchrestaurant Goesting aan het Falconplein 45 zullen vanaf 18 september tot 17 november enkele extra werken te zien zijn.  Meer info: www.hoezoverloren.be