Home Cultuur Verdoken kunst in hartje Antwerpen, aan frituur n°1 !

Verdoken kunst in hartje Antwerpen, aan frituur n°1 !

Kasseien uit Antwerpen in Amsterdam!

Op de hoek van de Hoogstraat met de Oude Koornmarkt, voor Frituur n°1, ligt een onopvallende structuur die in eerste instantie doet denken aan een deksel voor een of andere nutsvoorziening. 

Groot is dan ook de verbazing wanneer je aan bezoekers moet uitleggen dat dit zogenaamde ‘deksel’ een deel van een kunstconcept is. Het internationaal kunstenaarsduo  Joseph Scorcelo en zijn  echtgenote Fenna Swart kwam in het jaar 2004 op het idee om oude kasseien van het Damplein in Amsterdam te verschepen naar 8  steden waar de stad een culturele of historische band mee heeft. Deze Damse stenen liggen dus nu in Ankara, Cassablanca, Athene, Jakarta,, Kopenhagen, New York (ground zero), Oslo, maar ook in Antwerpen.

In ruil werd door al die steden ook een stuk eigen bestrating teruggestuurd naar Amsterdam. Daar, aan de Wittenburgergracht, heeft men van die straatstenen een windroos gemaakt met acht punten die wijzen naar de steden waar ze vandaan komen. Het kunstconcept, dat ‘Moving the World’ heet,  is symbool voor culturele verscheidenheid en voor een brug die mensen en culturen met elkaar verbindt. 

(De foto’s van de windroos zijn van Jaap van Veldhuisen uit Amsterdam.)