Home Fier van hier Van Antwerpen naar Zuid-Korea en retour!

Van Antwerpen naar Zuid-Korea en retour!

Bruno Dieltiens, graag geziene gast in Zuid-Korea!

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Graag vertellen we in Bij de Hand over onze inwoners met bijzondere talenten. Bruno Dieltiens is er net zo een! Bruno komt uit een groothandelsfamilie gespecialiseerd in educatief speelgoed waarmee hand-oog coördinatie werd geoefend. Dat speelgoed was gebaseerd op de pedagogische visie van Friedrich Fröbel en Montessori. Van kleins af aan omringd door productontwikkeling zette ook Bruno de eerste stappen van zijn loopbaan in die richting. Hij ontwierp speelgoed met een klikmechanisme, “Snappit” genoemd, dat verdeeld werd als ‘Kinder-box’ gadget van de Quick keten. Zijn kunstgevoeligheid en zijn affiniteit met mooie objecten maakten een passie voor antiek en kunst in hem los. Met een vriend baatte hij jarenlang de bekende antiekwinkel ‘VIAR’ in de Kloosterstraat uit.  Ook nadien bleven bij Bruno nieuwe projecten opborrelen. Zo kocht hij ooit afgeschreven trams op en richtte hij het Café De Ferre aan de Torfbrug in.

Via zijn contacten in de speelgoed- en antiekwereld had Bruno Dieltiens ondertussen stevige Zuid-Koreaanse relaties opgebouwd. Reeds enkele jaren stelt hij zijn Antwerpse flair, zijn ongebreidelde inspiratie en kennis ten dienste van de inrichting van Ludensia, een Europees themapark dat recent geopend werd in Gyeonggi-do, Zuid-Korea.  Daarvoor reisde hij reeds enkele jaren heel vaak over en weer en verblijft hij enige tijd ter plaatse om de Koreaanse welstellende initiatiefnemer van dit pretpark bij te staan. In Zuid-Korea is er veel belangstelling voor “authentiek antiek” als illustratie van de West-Europese leefwijze uit het recente verleden. Vele containers met bouwmateriaal en meubilair vertrokken onder het toezicht van Bruno met bestemming Zuid-Korea. Zo tikte Bruno een duizendtal miniatuur autootjes en ontelbare speelgoedtreintjes op de kop die nu in Ludensia elk een zaal kregen en er ongetwijfeld hoge ogen zullen gooien bij de bezoekers van dit themapark.

En retour…

Inmiddels merken we ook een golf van Koreaanse invloeden in onze stad. Na de K-Pop die wereldwijd beroemd werd, wordt nu de Koreaanse keuken bij ons dé ontdekking voor komende winter. Enkele Street food zaken aan de Katelijnevest, een authentieke Korean Drum BBQ (mét individuele vuurtjes én dampkap per tafel) aan het Zand en nieuwe Koreaanse restaurants op de Grote Markt en de Oude Beurs lokken de avontuurlijke proevers naar het historisch centrum. De culturele waardering tussen Korea en Vlaanderen geldt zeker wederzijds en gaat bij ons duidelijk de gastronomische toer op!

Geen betere bron dan Bruno om advies te vragen over de Koreaanse keuken. “De Koreaanse keuken is super gezond en zoals de meeste Oosterse keukens gebaseerd op rijstmaaltijden met veel groenten en tofoe (dubu in het Koreaans).” Hij vervolgt: “Het aanbieden van “banchan” bij de hoofdschotel, dat zijn vele kleine bijgerechten die vooral uit groenten bestaan, is zeer typisch. De bekendste daarvan is “kimchi”, gefermenteerde kool, ondertussen hét nationale Koreaanse gerecht. Elke Koreaanse familie heeft een eigen recept om de groente te fermenteren en gaat er prat op dat deze generaties teruggaat”. (lees verder onder de foto)

Koreaanse Kimchi

In 1993 kreeg “Kimjang”, het samen maken en genieten van kimchi, het statuut van onroerend cultureel werelderfgoed. Koreaanse families volgen de seizoenen om hun voorraad kimchi tegen de winter aan te leggen. In de lente worden garnalen, ansjovis en andere vis-en schaaldieren bereid, die zullen dienen voor het zouten en het fermentatieproces. In de zomer worden de pittige rode chili pepers geoogst, gedroogd en gemalen. Late herfst is hét Kimjang seizoen en gaan de gezinnen hun voorraad Kimchi aanmaken.  Het is zeker de moeite om de Koreaanse keuken te ontdekken!