Home Mens & maatschappij Stadsreiniging in omgeving Falconplein

Stadsreiniging in omgeving Falconplein

Marc van Wijk en Durssum Sunme van het schoonmaakteam Falconplein

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Op een mooie lenteochtend ontmoeten we de vaste ploeg van de stadsreiniging rond het Falconplein. Zij reinigen dagelijks de zg. “rosse” buurt van aan de Sint-Paulusplaats tot aan het Hessenplein.

Het is een duo, Marc Van Wijk en Durssum Sunme. Deze laatste heeft Turkse origine wat je aan de naam kunt vermoeden. Beide mannen zijn vlotte en welgezinde Antwerpenaars, en ondanks het vroege uur komen ze ons breed lachend tegemoet. Hun werkdag begint reeds om 7u30 en eindigt precies om 15u54 (ja, er wordt met minuten geteld!) met een half uurtje schaftijd op de middag. Marc en Durssum zijn reeds meerdere jaren een professioneel duo, ze werken heel graag samen en hebben ze een heel goede samenwerking uitgewerkt. Het reinigen van ons openbaar domein vraagt een goede fysiek. Er wordt gewerkt bij weer en wind. Ze stappen bij de dagelijkse rondes zeker zo’n 7 à 8 kilometers. Kortom, dit zijn geen doetjes!

Zij zijn al een tweetal jaar in deze buurt actief en bouwden goede contacten op met de buren. Vooral voor de poetsvrouwen in de prostitutiebuurt hebben ze lovende woorden. Zij houden immers ook het straatgedeelte voor de deur netjes en borstelen het vuil op een hoopje die onze lui dan met gemak meenemen. Ook de buren met honden kennen ons duo goed. De hondjes komen kwispelend hallo zeggen en worden steevast hartelijk begroet. Het opruimwerk in deze wijk betreft vooral lege blikjes en flessen die zowat overal worden neergesmeten.

Uitrusting

De uitrusting waarmee ze aan de slag gaan zijn twee “Glutton” machines, die elektrisch aangedreven worden op batterijen. Deze worden ’s morgens opgehaald aan de werkplaats aan het Steenplein. De zuigslurf van de “Glutton” kan heel wat slikken. Soms is er wel schade aan de zuigbuis door de glasscherven die op de grond liggen. Bij sterke wind kunnen de machines niet worden ingezet omdat ze gevoelig zijn aan omvallen. Beide mannen zijn heel tevreden met hun fluo kledij die ze praktisch vinden, vermits ze deze vlot kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden. Daarnaast gaan ze allebei heel bewust om met de veiligheidsmaatregelen. Hierop worden ook regelmatig en zonder verwittiging controles uitgevoerd, iets waar zij eveneens positief over zijn.

Naast deze vaste ploeg, komen hier ook nog collega’s uit een andere buurt langs, onder andere een ploeg aangesteld voor het leegmaken van de papiermanden en ophalen van sluikstort en ook een ploeg voor de weekend poets.

De inzet en werkvreugde waarmee Marc en Durssum samen de buurt netjes houden is een inspiratie en we laten hen, dankbaar voor de kennismaking, snel verder aan de slag gaan.