Home Cultuur Stadsfestival ‘Barokke influencers’ laat de stad bruisen

Stadsfestival ‘Barokke influencers’ laat de stad bruisen

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Wanneer we aan jongeren vragen wie een ‘influencer’ is, dan krijgen we een resem namen te horen van jongelui die quasi permanent aanwezig zijn op sociale media. Deze influencers zijn opinieleiders en beïnvloeden de attitudes, het gedrag, de opinies en de aankoopbeslissingen van hun publiek.

Het lijkt een nieuwe trend maar in werkelijkheid is dergelijke beïnvloeding van alle tijden. Om dit aan te tonen gaan we enkele eeuwen terug in de tijd. Antwerpen wordt met zijn Gouden Eeuw wel eens het New York van de 16de eeuw genoemd.  Ondanks deze uitzonderlijke episode van rijkdom en welvaart pakten zich donkere wolken samen boven de hoofden van de stedelingen. Een gigantisch probleem was immers de strijd om de ‘waarheid’ gevoerd tussen katholieken en  protestanten. Na een, op zijn zachtst gezegd, heel turbulente periode winnen de katholieken het pleit in de Zuidelijke Nederlanden. Het protestantisme wordt verboden en Antwerpen wordt (terug) een katholiek bastion.  Maar er zijn diepe wonden geslagen en het lijkt of niemand nog weet wat precies dé waarheid is.

Het is in deze tijd van onzekerheid en twijfel dat de Jezuïeten, als influencers avant la lettre en gestuwd door de paus, ingrijpen. Zij achten het moment rijp om het katholicisme te boosten. Om dit doel te bereiken worden alle registers opengetrokken. Zij schakelen hiervoor de beste schilders, beeldhouwers, componisten en ja zelfs theatermakers uit die tijd in. Het doel was de katholieken te sterken in hun overtuiging en protestanten te stimuleren om terug te keren tot ‘het ware geloof’.

Barokke Influencers wordt een uniek stadsfestival in 2023 op initiatief van de stichting ‘Jezuïetenerfgoed’. Het stadsfestival laat ons de invloed zien van de barok in de 17de eeuw maar ook hoe deze periode heeft doorgewerkt tot ver in de 20ste eeuw en welke erfenis zij achterlaat vandaag.

Wat krijgen we  te zien, te horen of te beleven ? Vooral de veelzijdigheid van het programma is opvallend. Het gaat van Rubens en de Jezuïeten over avant-garde met haar gelovige dimensie en hedendaagse kunst tot barokke influencers vandaag. U krijgt het allemaal op verschillende locaties in de binnenstad. Van maart tot november 2023 staan er naast schitterende expo’s en pakkende muziekconcerten ook interessante evenementen op het programma. Het festival biedt ook een reeks lezingen aan met sprekers uit binnen- en buitenland over de grote vragen in onze samenleving.  Maar net zo goed is er een markant belevingsparcours voor jong en oud. Vijftien cultuurhuizen verlenen hun medewerking aan dit initiatief. Bent u overtuigd ?

In een podcast reeks van Anke Verschueren beluister je in elke aflevering een universeel onderwerp dat eeuwenoud en tevens brandend actueel is. Zo krijg je meer inzicht in de erfenis van de barok in onze huidige tijd. Te beluisteren op spotify: Barokke Influencers https://open.spotify.com/show/2F6xIo5AoT0G7zScu6N85B