Home Fier van hier Robuust!, onze duurzame buurtwinkel

Robuust!, onze duurzame buurtwinkel

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In de Reyndersstraat 2, vlakbij de Hoogstraat, bevindt zich de conceptstore “Robuust!”, waar je terecht kan voor lokale, biologische en eerlijke voeding. Benjamin Vermeir nam in 2021 deze zaak over van Savina Istas, de oprichtster, en breidt het assortiment verder uit.

Robuust! is een officieel en gecertifieerd bio-verkooppunt in het historisch centrum.

Naast de bekende voedings- en drogisterijgoederen in bulk, aangeboden onder het verpakkingsvrijconcept van deze winkel, kan men ook er terecht voor een brede keuze aan producten. Zo vind je er inheems geteelde microgreens, alcoholvrij bier, shotjes ginger-wasabi, bio groenten uit bomma’s tijd (zoals schorseneren) en super lekkere sesamolie. Er zijn veel aangename verrassingen in het assortiment te ontdekken.

Klanten worden verder geholpen door de 2 trouwe medewerkers Steven en Gerdje.

Benjamin en zijn team zijn steeds te vinden voor suggesties en feedback.

Hoewel recyclage in België succesvol te noemen is, betreft dit vooral de gemakkelijk te recycleren verpakkingen. Samengestelde verpakkingen, bijvoorbeeld deze gebruikt in drogisterij, cosmetica en tandpasta, zijn veel moeilijker te recycleren vermits ze uit verschillende lagen bestaan om de geur- en smaakstoffen te bewaren. Het concept van een verpakkingsvrije winkel wil hieraan verhelpen. (lees verder onder de foto)

Veel lekkers om met je eigen potjes in Robuust! te gaan halen

Het “Robuust”-concept is simpel uit te leggen in 4 stappen: 1) Je brengt je eigen “container(s)” mee naar de winkel. Dit kunnen bv. bokalen of plastic potjes zijn. 2) Je weegt je “container(s)”. 3) Je vult je container(s) met het product of producten die je wil. 4) Je aankopen worden gewogen aan de kassa en het gewicht van de “container(s)” wordt afgetrokken. Je betaalt dus enkel voor het nettogewicht van je aankopen.

In deze buurtwinkel zijn duurzaamheid en circulaire economie geen loze woorden. Door hergebruik van verpakkingen en de verkoop van lokale producten met lagere transportemissies biedt de buurtwinkel Robuust! haar klanten een mooi milieuvoordeel.

Voedingsproducten zoals currysalade, falafel, confituren en kazen of vegan préparé, waarbij hygiëne vooraan staat, worden aangeboden in de koeling in hun aanbevolen verpakking.

Tot nu heeft Robuust! bijna 1 miljoen verpakkingen vermeden.  Het jaar 2024 wordt een bijzonder jaar voor deze zaak, want dan viert Robuust! zijn 10-jarig bestaan.

En dat zal niet onopgemerkt gebeuren weet Gerdje ons te vertellen.