Home Mens & maatschappij Paars-Wit in onze straten!

Paars-Wit in onze straten!

Onze gemeenschapswachten Peter, Benito en Farid

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Nee, het zijn geen “Beerschot” supporters, ze hebben niets met voetbal en zelfs niets met sport te maken ook al worden ze soms heel onterecht als “wandelaars” bestempeld. Het betreft … onze gemeenschapswacht! Deze mensen zetten wél letterlijk hun beste beentje voor.

Hartelijk team

Onze redactie ging kennismaken met het team dat werkzaam is in onze binnenstad-Noord (lees: ook het historisch centrum), het Eilandje en de Luchtbal, in hun “thuisbasis” aan de Italiëlei. We werden er hartelijk ontvangen door Peter, Benito en Farid een clubje mannen met een uitmuntende fysiek, vriendelijk maar tegelijk erg mondig. “Andere teams hebben wel meer vrouwen”, lacht Benito, “ons team bestaat toevallig uit mannen, maar we streven allemaal dezelfde doelstelling na!”.  

Farid sluit aan: “Onze focus ligt bij de buurten die ons zijn toegewezen. We verkennen deze grondig en onderzoeken er de openbare ruimte. Het objectief is de stedelijk omgeving netjes en veilig helpen maken”.

Het team gaat dagelijks de hort op uitgerust met tablet, walkietalkies, handschoenen en nog meer handige tools. Met zo’n 25 000 stappen per dag of 40-tal km op de fiets draven ze door onze buurten en gaan de strijd aan tegen wat ons ongerief bezorgt, zoals sluikstort, gebrekkige straatinfrastructuur en overlast. Het doorkruisen van alle buurten geeft natuurlijk veel sleet aan de schoenen. Gelukkig vormt goed schoeisel een  onderdeel van hun werkuitrusting!

Wanneer inwoners van Stad Antwerpen klachten over de openbare ruimte registreren via https://meldingen.antwerpen.be/ worden deze onderzocht, o.a. na advies van de wijkregisseur. Gesignaleerde problemen kunnen zo door het team gemeenschapswacht verkend en nader onderzocht worden. Hun vaststellingen sturen ze door naar die instanties in de Stad Antwerpen, die de remediëring op zich nemen.

Naast deze gerichte opdrachten onderzoeken de gemeenschapswachten ook de openbare omgeving op losliggende klinkers, ontbrekende bordjes en kapotte staatverlichting. Maar niet alleen het openbaar domein is het terrein van de gemeenschapswachten, ook signaleren ze problemen op particulier eigendommen, zoals kapotte afvoerpijpen, onveilige keldergaten, graffiti, enz..  En op grote events worden ze eveneens ingeschakeld. Dan gaat hun aandacht bijvoorbeeld naar het vaststellen van wildplassen.

Bijzondere aandacht wordt aan sluikstort gegeven. Zelfs in “burger” treden onze stadstoezichters dan op. Ook hondeneigenaars worden opgevolgd. Als er geen “poepzakje” wordt bovengehaald, volgt een vaststelling bij heterdaad, waarna een GAS ambtenaar van de juridische dienst een verwittiging dan wel een boete kan uitschrijven. Ter info: een niet verwijderd kakske komt op … 70€!

Soms worden mensen als ze betrapt worden op onheus gedrag boos, maar onze gemeenschapswachters krijgen een opleiding om hiermee assertief om te gaan. Geen ‘push-overs’ dus. Toch brengen onze paars-witte stadstoezichters ook positieve boodschappen over. Een correcte hondeneigenaar kan verrast worden met een geschenk. Zo krijgen ze soms hondenpoepzakjes in een mooi rood containertje overhandigd als beloning. Ook hebben onze stadstoezichters soms draagbare asbakjes mee om de rokers in de straat aan te zetten hun peuken netjes op te ruimen.

Aarzel zeker niet deze fijne leden van onze gemeenschapswacht aan te spreken wanneer je ze op wijkbezoek ontmoet.  

https://www.antwerpen.be/info/stadstoezichters