Home Fier van hier Origineel shoppen in stadscentrum: Ganterie Boon

Origineel shoppen in stadscentrum: Ganterie Boon

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Ganterie Boon is de laatst overgebleven handschoenenwinkel in Antwerpen.  Sofie Possemiers, die de derde generatie vertegenwoordigt, baat deze familiewinkel uit op de Lombardenvest, niet ver van de Nationalestraat. Wanneer je de winkel binnenstapt dan overvalt je de nostalgie van de vorige eeuw. Het interieur straalt rust en tijdloosheid uit. De geur van leder prikkelt de neus. Hier ervaar je handschoenen uitkiezen als een totaal-belevenis.

Sofie houdt zo’n 6.000 paar handschoenen in voorraad, in elke maat en in vele kleuren. Ze worden zorgvuldig gestockeerd in dozen die nog dateren van het jaar 1929. Aan elk paar handschoenen werken zo’n achttal mensen, elk met een specifiek vakmanschap. Sofie werkt met kleine, liefst lokale ateliers. De fysieke winkel blijft noodzakelijk naast de webshop en dat voor het passen en de nazorg. De winkel heeft ook een eigen atelier waar herstellingen kunnen uitgevoerd worden. Desgewenst kan de hele binnenvoering vernieuwd worden.

De meest exclusieve handschoenen worden vervaardigd uit leder van hert, everzwijn, slang en zelfs struisvogel. Voor de binnenvoering zijn kasjmier en zijde het neusje van de zalm.

Sofie is zelf veganiste en volgt met passie de nieuwste, duurzame ontwikkelingen op de handschoenmarkt. Men zoekt koortsachtig naar nieuwe basismaterialen om leder te vervangen. Zo wordt er onder andere geëxperimenteerd met nieuwe recuperatiematerialen uit afvalstromen van groenten- en fruitafval, materiaal uit paddenstoelen en cactusleder. Of de kwaliteit, de economische waarde en duurzaamheid van deze nieuwe grondstoffen het zullen halen van de klassieke materialen, dat zal de toekomst uitwijzen. Wordt zeker vervolgd.