Home Cultuur Nieuwe ecologische kijktuin en (muur)kunstwerk aan de Oude Beurs

Nieuwe ecologische kijktuin en (muur)kunstwerk aan de Oude Beurs

Herita ecologische tuin foto Leo Andriaenssens

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In 1772 werd in de pronkhof achter “Den Wolsack”, een historisch gebouw  aan de Oude Beurs nummer 27, een zomerhuis verbouwd in classicistische stijl. Dit monument heet “De Hofkamer” en kan bezocht worden dankzij Herita VZW. Een prachtige rococo ontvangstzaal met een schitterend plafondschilderij, waarin de Griekse goden de hoofdrol voeren, en een als bibliotheek vermomd toilet zijn er ondertussen, na grondige restauratie door Herita VZW, bekende publiekstrekkers.

Nu kreeg ook de pronkhof zelf een make-over tot ecologische kijktuin. Herita VZW verzoende in de tuinaanleg de hedendaagse visie rond ecologie en biodiversiteit met het historische kader waarin deze binnentuin tot stand kwam. Het tuinontwerp stelt duurzaamheid hoog in het vaandel. Planten en bomen zijn lokaal gekweekt en materialen worden uit de korte keten betrokken of zijn gerecycleerd. De bloemrijke aanplantingen zijn zorgvuldig gekozen om insecten en zoemend leven aan te trekken. Met inspiratie geput uit historische tuinen kregen ook medicinale planten en kruiden er een plaats. Een “wadi” vangt het regenwater op en laat dit in de ondergrond infiltreren. Groenslingers en bomen zullen er schaduw brengen. Zo zal de nieuwe kijktuin uitgroeien tot een oase van rust en verkoeling worden in onze stadskern.

Onder grote belangstelling werd in de kijktuin recent een grote muurschildering van kunstenares Lies van Gasse onthuld. Zij vond inspiratie voor haar visuele en tekstuele kunstwerk in de plafondschilderij “De Goden op de Olympusberg” van De Hofkamer.

Het monument “De Hofkamer” en de nieuwe kijktuin met prachtige mural van Lies van Gasse kan je elke zondag tot oktober bezoeken. Meer info vind je op https://www.herita.be/nl/monumenten/de-hofkamer/bezoeken.