Home Fier van hier Luc Antheunis, een (echte) sinjoor met passie voor het water en zeescouting

Luc Antheunis, een (echte) sinjoor met passie voor het water en zeescouting

Luc Antheunis volgde de voetstappen van zijn vader, eveneens een rasechte sinjoor, toen hij als zevenjarige welp bij de zeescouts aansloot. “Het water trekt”, zegt hij, “en de zeescouts werden voor mij een ware passie”.

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Luc Antheunis vertelt met passie over onze Zeescouts aan de Stroom

Na het verlies van zijn vader, ook gepassioneerd zeescout, die op 53-jarige leeftijd te jong overleed , nam Luc zich voor de fakkel waardig over te nemen. Zo groeide hij uit tot een boegbeeld van de Antwerpse zeescout-werking.

Als commissaris zeescout kon hij enkele belangrijke wapenfeiten realiseren. Luc richtte de meisjesgroep van de Antwerpse zeescouts op en stond aan de wieg van een nieuwe groep zeescouts in Ophoven aan de Maas. Nadien was hij gedurende 25 jaar Voorzitter van de Koninklijke Vereniging der Baden-Powell Zeescouts van Antwerpen VZW. Deze VZW is sedert 1982 de eigenaar van het terrein langs de Schelde. In het mooie gebouw vlak naast de aanlegsteiger van de veerboot tref je zowaar een “Luc Antheunis-steeg” aan, die aan zijn voorzitterschap van 1992 tot 2017 herinnert. Als erevoorzitter blijft Luc zich nog elke week als vrijwilliger inzetten voor “zijn” zeescouts, omdat hij hen en ook de mooie locatie natuurlijk in zijn hart draagt!. Telkens neemt hij de veer van het historisch centrum naar linkeroever, weer of geen weer!

De “Zeescouts aan de Stroom” of afgekort “ZAS Antwerpen” bieden elke zondag tussen 9u tot 17u aan een vierhondertal jongeren een maritieme kennismaking aan. Watergewenning, tochten en onderhoud van scheepsmateriaal zijn specifieke onderdelen van de activiteiten. Het “district  Schelde” van de zeescouts bestaat uit drie groepen voor jongens en een voor meisjes. In 2022 werd nog een vijfde groep voor kinderen rond 8-12 jaar met fysieke of mentale beperking, Akazee genaamd, opgestart. Deze laatste groep kinderen komt tweemaal per maand voor een namiddag plezier langs.

Dit jaar vierde de Koninklijke Vereniging der Baden-Powell Zeescouts van Antwerpen VZW haar 100 jarig bestaan in aanwezigheid van Minister van Jeugd Benjamin Dalle en Prins Laurent.

Wie de zeescoutsbasis wil bezoeken kan op zondag en woensdag terecht in het “ouderlokaal”, of de “kantien”. Misschien wil je wel het gebouw Pier 165, aan de Thonetlaan, afhuren voor een grote gelegenheid? Meer info vind je op deze link https://pier165.be/locatie/pier165/ .

Noteer alvast voor deze zomer: op 2 en 3 september 2023 gaat het Scheldefestival door op de zeescoutsbasis. Dit familiefestival met randanimatie belooft zeker een topper te worden voor jouw zomerse vakantieplannen! www.scheldefestival.be