Home Cultuur Liefde in de voetsporen van de “Desert Rats”

Liefde in de voetsporen van de “Desert Rats”

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Onze buurvrouw, Charlotte Thompson, vertelt ons het levensverhaal van haar Engelse vader, Frank Thompson, en haar Antwerpse mama, Joanna Costa.

Toen eenheden van de “7th Armoured Divison” op 4 september 1944 Antwerpen bevrijdden, bevond zich onder hen ene Frank Thompson.  Frank was hiermee niet aan zijn proefstuk. Met zijn legereenheid vocht hij eerder al tegen de Duits-Italiaanse as in Noord-Afrika, onder ander in de bekende El-Alamein veldslagen in 1942. In die periode werd de Jerboa, of springmuis, tot de mascotte van zijn divisie gemaakt, wat hen de bijnaam opleverde van “desert rats”.  Een jaar later nam hij deel aan de bevrijding van Sicilië.  Even kon hij terug naar Engeland om daarna toegewezen te worden aan de troepen die op D-Day in Normandië zouden landen.

Tijdens zijn kortstondig verblijf in Antwerpen viel hij voor de charmes van een Antwerpse schone, Joanna Costa. De Italiaans klinkende naam laat niet vermoeden dat haar familie reeds sinds de Franse revolutie in onze stad woonde. Frank gaf haar de koosnaam “Jane” en liet haar nog even op zijn terugkeer wachten, want hij trok nog mee naar Duitsland tot de demilitarisatie midden 1945. Toen stapten zij op 15 september in Antwerpen in het huwelijksbootje in de Anglicaanse kerk, Sint Bonifacius. De mooie Jane huwde met Frank in het grijs gekleed. Een wit huwelijkskleed was toen door de bittere nasmaak van de wereldoorlog II even ”not done”. 

Daarna trok de bruid evenwel mee naar Essex waar ze op 6 juli 1946 voor de Engelse kant van de familie opnieuw trouwden. Uiteindelijk verhuisde het koppel naar Londen in 1949. “Jane”, de Antwerpse Joanna Costa, werkte er in een maritiem bedrijf Bunge, dat banden had in de Antwerpse haven. Frank vatte een loopbaan aan als ingenieur bij de London Cooperative Society.

In 1962 werden ze gezegend met de geboorte van een dochter, Charlotte. Na hun pensioen kwam het koppel terug in Antwerpen wonen in het huis van de grootouders van Joanna. Frank Thompson zette zich hier in voor de Royal British Legion in Antwerpen, was actief in de Engelse club ABCA, de Antwerp British Community Association, en studeerde samen met Charlotte Nederlands aan het Instituut Emile Vandevelde.

Zo bracht dit liefdeskoppel, ontstaan bij de bevrijding van Antwerpen, hun laatste jaren nog samen gelukkig door in onze mooie stad.