Home Mens & maatschappij Komt er een beleid voor deeleconomie toeristisch logies?(AirBnB en Booking.com)

Komt er een beleid voor deeleconomie toeristisch logies?(AirBnB en Booking.com)

In Nederland staat het internet platform AirBnB onder druk. Amsterdam controleert nu rechtstreeks bij de deelplatformen het aanbod van logies in haar stad. Elk logies is er door een uniek nummer te identificeren en zo onderzoekt men waar er langer dan dertig dagen per jaar verhuurd wordt. Want in dat geval is niet langer sprake van een kortstondige verhuring door een hoofdbewoner en is een vergunning voor professionele verhuring vereist.  Hiermee wil het Amsterdamse stadsbestuur de leegloop van het centrum een halt toeroepen. Wooneenheden werden er immers niet langer als woonst verhuurd, maar meer en meer uitsluitend én voortdurend ingezet voor verhuring via de deelplatformen.

Een steile toename van huizen die volledig voor kortstondig toeristische verhuring worden ingericht is merkbaar in onze Antwerpse historische kern. Bewoners en toerisme kunnen hand in hand gaan, maar de balans mag niet uit evenwicht raken! Wat is de charme van een “leeg” centrum?

Over dit onderwerp polst onze redactie de voorzitter van de Antwerp Hotel Association naar de verwachtingen van de hotelsector in deze materie. “In hoofde van eerlijke concurrentie en gelijke regels verwachten we van de overheid op alle niveaus in Vlaanderen snel een duidelijk, coherent én effectief gecontroleerd beleid.” vertelt de heer Didier Boehler, eigenaar Rubens Hotel en reeds dertien jaar voorzitter van Antwerp Hotel Association. “Een uniek nummer opleggen aan elk aangeboden toeristisch logies lijkt ons een goede manier om transparantie op de verschillende Vlaamse beleidsniveau ‘s te bereiken. Momenteel volstaan slechts een “aanmelding” en enkele minimale veiligheidseisen volgens het Vlaamse Logiesdecreet voor het aanbieden van logies op de deelplatformen.”. Didier vervolgt: “De identificatie via een uniek nummer laat de occasioneel verhurende eigenaar toe om alle vereiste documenten overzichtelijk gekoppeld op te laden en dan is deze info ter nazicht en controle beschikbaar voor de overheid. Zowel het federale, Vlaamse en lokale niveau kunnen de wettelijke informatie in zo’n databank nakijken. Denk hierbij aan stedenbouwkundig attest (bestemming van het goed), geldig brandveiligheidsattest, bewijs van brand- en woningverzekering, BTW en fiscale aangiftes, enz.. Een logies zou pas via een deelplatform mogen worden aangeboden nadat alle attesten en vergunningen vereist voor elk Vlaams niveau werden opgeladen en geldig zijn”.

Overheidsdiensten hebben momenteel geen overzicht en de versnippering van betrokken niveaus en diensten staat derhalve grondige controles en toezicht in de weg. Dat lijkt ons, in Antwerpen waar men goed bestuur belangrijk vindt, niet langer houdbaar. In de historische huizenrijen van de Antwerpse binnenstad kan een brand veroorzaakt in een onregelmatige toeristische verhuring tot een regelrechte ramp leiden. Het voorstel van de Antwerp Hotel Association voor invoering van een eenduidige identificatienummer waarmee alle documentatie voor overheidscontrole beschikbaar wordt kan zeker bijdragen tot een eerlijk toeristisch aanbod. Momenteel is de toeristische sector immers geen “level playing field”, dat betekent dat de spelregels niet voor alle deelnemers gelijk zijn!