Home Mens & maatschappij KdG Groenplaats biedt evenementensector kennis en kunde

KdG Groenplaats biedt evenementensector kennis en kunde

Christine Merckx, hoofd van expertisecentrum (in het midden in blauw), en haar team deskundigen

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Aan de Groenplaats vind je de grote stadscampus van Karel de Grote Hogeschool (KdG) waar studenten Handelswetenschappen en Bedrijfskunde van de hogeschool thuis zijn. Naast het onderwijs biedt KdG hier tevens maatschappelijk relevant onderzoek en dienstverlening rond de impact van evenementen. Onze redactie sprak er met Christine Merckx, hoofd van het expertisecentrum Publieke Impact (https://www.publiekeimpact.be/).

“De campus Groenplaats is een fijne werkplek, wat een uitzicht heb ik hier!”, lacht Christine. “Aan nieuwe studenten zeg ik graag dat ze bij regenweer met het openbaar vervoer vanuit het Centraal Station hier kunnen geraken zonder nat te worden!”.

KdG is nog voor enkele jaren aan de Groenplaats aanwezig en momenteel worden er nog herinrichtingen en verbeteringswerken uitgevoerd.  Christine stuurt in de campus Groenplaats een dertiental hooggespecialiseerde onderzoekers aan die zich buigen over de wondere wereld van evenementen in onze maatschappij. 

De evenementensector is een belangrijke werkgever in Vlaanderen en vele bedrijven zijn topleveranciers aan internationale festivals en optredens. Desondanks is er (nog steeds) geen specifiek Paritair Comité en is de studie van de impact van evenementen nog een ‘jong’ onderzoeksdomein.

Het eerste onderzoek startte Christine op in 2014. Toen kreeg KdG de opdracht van Stad Antwerpen om de maatschappelijke en economische effecten van de “Antwerp 10 Miles” te berekenen.  Het toen ontwikkelde ROI-model kan men nu als eventorganisator of als overheid gratis gebruiken. Via een score op een achttal criteria kan men vaststellen of een evenement leefbaar, levendig én verbindend onder mensen zal zijn.  Dit draagt bij tot een efficiënt beheer van de openbare middelen die naar de grote evenementen gaan.

Veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid zijn momenteel kritische succesfactoren bij de organisatie van “grote” evenementen. Op het vlak van veiligheid droeg  het KdG-expertisecentrum bij tot de veilige heropstart van de evenementen post-Corona. Hiervoor werkten de onderzoekers van KdG samen met Toerisme Vlaanderen en de Alliantie van Belgische Eventfederaties. 

Daarnaast is het beheersen van grote massa’s eveneens een onderzoeksaspect van belang. Bijkomende risico’s voor evenementen correct inschatten maakt het werk van deze onderzoekers heel belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meteorologische omstandigheden en wat deze in Pukkelpop enige tijd geleden hebben aangericht!

In het historisch centrum Antwerpen maken wij als bewoners veel evenementen mee in onze wijk. Het is dus fijn te vernemen dat impactstudies voor evenementen een bijzondere specialisatie zijn hier aan de Groenplaats.