Home Vrije tijd Jeugdige stemmen weerklinken in het Zilversmidspand

Jeugdige stemmen weerklinken in het Zilversmidspand

In de Lange Koepoortstraat, schuin tegenover de Jeruzalemstraat, prijkt een eenvoudig houten rondpoortje voorzien van enkele brievenbussen. Weinig stadsgenoten weten dat daarachter een verborgen parel te vinden is.

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Van kleuter- tot jongerenkoor in Lange Koepoortstraat

De poort geeft toegang tot de overwelfde Zilversmidgang die naar het 16deeeuwse Zilversmidspand leidt. In die periode was dit gangetje de verbinding tussen de Lange Koepoortstraat en huis den Rhijn of De Oude Beurs in de Hofstraat. Waarschijnlijk huisden er toen al goud- en zilversmeden, heel strategisch met al die rijke passanten op weg naar de Beurs. Uit financiële noodzaak moesten de smeden het pand verkopen, maar in de 18de eeuw kochten ze het terug tot de Franse revolutionairen er beslag op legden. Zij installeerden er een comité dat het in beslag genomen goud- en zilverwerk uit kerken en kloosters tot staven verwerkte, om ze te verzenden naar Parijs. Daar werden ze tot muntstukken geslagen.

Het Zilversmidpand wordt vandaag bewoond door het gezin van muzikantenkoppel Ada Bakelants en Wim Verhulst. Zij zijn de bezielers van VZW Sterling, sedert 2010 een muziekpraktijk die hier zijn thuisbasis vond. De naam verwijst zowel naar een zilverlegering, als naar een oude munt of naar een kleine ster.

De volledige benedenverdieping van het pand doet dienst als muziekkamer met ruimte voor repetities, lessen, workshops, lezingen en huisconcerten.  Er worden lessen gegeven voor piano, zang en dwarsfluit. Maar in dit artikel focussen we ons op de vier koren die er repeteren. Wat begon met een bescheiden groep van 19 kinderen is uitgegroeid tot een ledenaantal van meer dan 50 jongeren van diverse leeftijdsgroepen.

Al vanaf 4 jaar kunnen kleuters er terecht bij het kleuterkoor. Van daaruit kunnen ze vlot doorstromen naar respectievelijk het kinderkoor, het tienerkoor en tot 26 jaar naar het jongerenkoor.  Hun repertoire gaat van licht-klassiek, musical- en filmmuziek tot modern werk. Ze vielen al regelmatig in de prijzen bij wedstrijden. Tijdens hun 13jarig bestaan hebben ze al vaak deelgenomen aan diverse mooie projecten. Hun optredens gaan door in de meest diverse locaties. Je kon ze al aan het werk zien in de operagebouwen van Antwerpen en Gent, De Singel, BOZAR, Koning Elisabethzaal Antwerpen, Centrum Elzenveld, het Sportpaleis tot en met atypische plekken zoals de kiosk op de Groenplaats en het zwembad van Plantin & Moretus. Geïnteresseerden kunnen altijd contact zoeken via https://www.sterlingmuziek.be/contact/