Home Cultuur Is het nu Plantijn of Plantin?

Is het nu Plantijn of Plantin?

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Wie beter dan Ivan Mostien, Museum en Stadsgids Antwerpen,  om deze prangende vraag (en andere vragen) te beantwoorden.

Is het nu Plantin of Plantijn?

Het is Museum Plantin-Moretus. Er is maar één manier om het juist te schrijven, met recht en reden.  Ons museum ‘achter den hoek’ op de Vrijdagmarkt staat vrijwel als enig museum in de wereld gecatalogeerd als werelderfgoed op de UNESCO lijst. Iets om zonder twijfel fier over te zijn!

Was Plantijn, op zijn Vlaams geschreven in plaats van zijn oorspronkelijke Franse naam Plantin, de uitvinder van de boekdrukkunst?

Neen. Maar Christoffel Plantijn was als uitgever en drukker wel dé man in de 16e eeuw, die de boekdrukkunst gebruikte om alle kennis te verspreiden op grote schaal naar alle uithoeken van Europa.

Wat kunnen we in het museum bekijken?

Het boek van Guicciardini, met waarschijnlijk de meest volledige beschrijving van onze streek, nl. de Lage Landen in de 16e eeuw.  Een straat op Linkeroever werd naar hem genoemd. Geen cadeau voor de bewoners vanwege de moeilijke naam. De buurtbewoners noemen de straat wel eens de ‘Sardienenstraat’ wat iets makkelijker uit te spreken is. 

Wat vinden we er nog?

De gids voor apothekers, die 300 jaar lang de standaard definieerde voor het voorschrijven en bereiden van medicijnen. De eerste wiskundige uitgave over ons decimaal stelsel, die we vandaag nog gebruiken. Eén van de meest exclusieve Bijbels ter aarde en ook de eerste atlas ter wereld.

Is dit alles?

Wederom neen. Naast gedrukte boeken kunnen we ook een unieke verzameling handgeschreven boeken bekijken, houtsnedes, kopergravures en de grootste typografische collectie van de 16e eeuw ter wereld. Plantijn had immers de kracht van typografie onder de knie als geen ander.

Zijn die grafische werken nu nog nuttig?

Zeker! Kijk maar naar de lente- en zomercollectie van 2022 van onze Antwerpse top modemaker Dries Van Noten, één van de ‘Antwerp Six’. Baron Van Noten gebruikte uit het prentenkabinet van het museum een afbeelding van wilde dieren in een jachttafereel naar de hand van Rubens als print in deze collectie. Het museum staat dus op die manier nog voor top-mode op wereldvlak. 

Ook de muurversiering in ons metrostation Plantin kwam er op inspiratie uit het prentenkabinet van het museum!

En als u ook geïnteresseerd bent in het raadplegen van de verzameling boeken of andere objecten dan kan dat via de actieve bibliotheek, u vraagt een lezerskaart aan, reserveert het object en bezoekt de leeszaal!