Home Mens & maatschappij Ik hou van de Schelde … voor altijd!

Ik hou van de Schelde … voor altijd!

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Met deze liefdesverklaring aan de mooie rivier die onze stad groot maakte, snel ik naar het onthaalkantoor van Uitvaartzorg Engels & Verstraeten, de enige lokale begrafenisondernemer in Antwerpen centrum gelegen aan de Minderbroedersrui 35 in een prachtig gerestaureerd oud bankgebouw.

Barbara Verstraeten, met zo’n twintig jaar ervaring in begrafenissen, onthaalt mij met warmte en professionalisme in dit waardig kader. Haar familie staat voor een jarenlange traditie in het historisch centrum, dus vijf generaties* onder de naam Begrafenissen Engels & Verstraeten. Oorspronkelijk was het repatriëren van slachtoffers van scheepvaartongevallen een belangrijk deel van de opdrachten bij Begrafenissen Engels. In onze eeuw is de uitvaart een dienstenindustrie die veel ruimte vraagt, onder andere voor groetkamers, funerarium, uitvaartwinkel, parking voor corbillards, vergaderzalen, enz. en deze zaken worden in Hoboken, in de zaak Verstraeten-Uitvaartzorg die Barbara met haar echtgenoot overnam van haar ouders, verzekerd. Met de hoge immobiliënprijzen en de parkeerproblemen in het centrum, is de keuze van een extra-muros locatie begrijpelijk.

“Wij blijven hier in de Minderbroedersrui met volle inzet ‘onze’ buurt bijstaan in moeilijke momenten en zijn 7/7 en 24/24 bereikbaar.”, verzekert Barbara mij, “Dit mooie waardige kantoor is bijzonder geschikt om rustig met onze buurtbewoners de ‘laatste wilsbeschikking’ te bespreken en hen hierbij op afspraak gratis te adviseren, waarna wij er voor zorgen dat deze vastgelegd wordt bij de burgerlijke stand.”

Op mijn vraag hoe ik – in een verre toekomst hopelijk – een ‘te waterlating van mijn assen’, liefst in mijn geliefde Schelde, kan vastleggen, geeft Barbara mij enkele super belangrijke tips. “Neem niet aan dat jouw wens zomaar wordt uitgevoerd! Immers, bij gebrek aan een laatste wilsbeschikking, dienen alle eerste graad bloedverwanten hiervoor hun akkoord te geven.” Het is duidelijk dat een niet-gehuwde, bijvoorbeeld een LAT-partner, hier geen toestemming kan geven ook al kan dan de laatste wens niet worden gerespecteerd. Opletten dus, en handelen bij leven en welzijn is de boodschap!

Toch nog vermelden dat Begrafenissen Engels & Verstraeten de assen te water laat op hun eigen wijze, zachtjes neergelaten in het water. Bovendien kan dit op een locatie naar keuze tussen Hoboken en Berendrecht en eventueel ook intiem vanop een klein bootje met enkele naasten.

* met name J.F. Van der Meer, Alfons Engels, Simonne Engels, Liliane van Eijken, Barbara Verstraeten

Meer informatie: https://www.antwerpen.be/info/5a0c4ed6ca69bca77b3307ad/afscheid-aan-de-schelde