Wil je dit artikel lezen?
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
In de aanloop naar het Bachfestival in onze stad van 18 tot 24 september 2022, kon onze redactie Emmanuel Van Kerckhoven interviewen in de sacristie van onze barokke Sint-Carolus Borromeuskerk. Hij is titularis-organist in twee Antwerpse kerken, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Norbertuskerk. Daarnaast is Emmanuel artistiek leider van het “The Antwerp Baroque Orchestra en artistiek directeur van BACH in de STAD.
“Het orgel bespeel ik als een vocaal instrument. Het is de uitdaging voor mij om het orgel – dat een groot instrument is- subtiel te bespelen, zodanig dat de toehoorders kunnen genieten van een verfijnd en transparant orgelstuk.” verzekert Emmanuel mij.
BACH in de STAD brengt het Antwerp Baroque Orchestra, het Barokorgel Sint-Norbertuskerk Antwerpen en de kerkbesturen van Sint-Carolus Borromeus en Sint-Norbertus samen in een drietal culturele initiatieven, geïnspireerd door de muzikale rijkdom van Johan Sebastian Bach. De Bachcantatediensten van de Sint-Norbertuskerk zijn al meer dan tien jaar een publiekstrekker. Onder de titel “Abendmusiken” organiseert BACH in de STAD een reeks concerten op erfgoedlocaties in Antwerpen. Verder wordt het Bachfestival 2022 in september een waar cultureel festijn.
Bach Barista
Als tip voor de lezers van ‘Bij de Hand’, de wijkkrant van het historisch centrum van Antwerpen, vertelt Emmanuel enthousiast over het slotconcert van het Bachfestival op 24 september: “Bach Barista”. Het gaat niet over de koffie die Bach ons als barista voorzet, maar over de “koffiecantate” van Bach waarin zich een dialoog tussen vader en dochter ontspint. De dochter is té verlekkerd op koffie en de vader probeert haar tot minder consumptie aan te zetten. Hij belooft in ruil voor het afkicken van de koffie een .. levenspartner! Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen brengt deze cantate met veel verve. Dit levendig slotconcert staat gepland in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Een pittig slot voor het Bachfestival, als je het mij vraagt!
Emmanuel bespeelt in de Sint-Carolus Borromeuskerk een Frans-Vlaams barokorgel uit 1722 gebouwd door Dillens/Delhaye. In de Sint-Norbertuskerk was hij adviseur bij de bouw van het barokorgel door orgelbouwer Reil. Dankzij zijn nauwkeurig opgezette crowdfunding kreeg het orgel zijn huidige plek in de kerk. De verrassende mahonierode kleur en de Pruisischblauwe accenten van dit orgel kleuren wonderwel bij de 21 schilderijen over het leven van de heilige Norbertus die in die kerk te zien zijn. Ook het resultaat, namelijk een 18e-eeuwse Duits-Nederlandse barokklank, bevalt Emmanuel, die in Rotterdam zijn opleiding tot organist genoot.