Home Fier van hier Gerestaureerde pareltjes van de Antwerpse bontwerkersgilde: hun Godshuis en hun “Hooghuis”, nu...

Gerestaureerde pareltjes van de Antwerpse bontwerkersgilde: hun Godshuis en hun “Hooghuis”, nu Wijnbistro Goddard

Ludwig Aerts in het Godshuis Bontwerkers

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In de Wolstraat, aan de overkant van de tramhalte, bemerkt men een rondboogpoortje in Louis XIV-stijl uit eerste kwart van de 18e eeuw. Dat poortje, daar neergezet in 1931, verbergt een mooie verrassing: het Godshuis Bontwerkers. De huisjes, rond 1425 gebouwd, waren bestemd voor zieke en arme leden en de weduwen van de gilde van het bontwerkersambacht. 

Deze godshuisjes werden, samen met het verkommerde 16 e-eeuwse gildehuis aan de Grote Goddaard 30, iets meer dan tien jaar geleden verkocht aan Ludwig Aerts (foto) en Elly Vandeweyer. Zij knapten eerst de kleine huisjes op en dezen zijn nu deel van het knap woonaanbod in het centrum. De huurders zijn bijzonder divers in nationaliteit en leeftijd en weerspiegelen zo ook onze wijk. 

De Wijnbistro Goddard van Ludwig en Elly aan de Grote Goddaard 30 opent ons opnieuw de toegang tot het ondertussen gerenoveerde traditionele 16e-eeuwse  pand “Hooghuis”. Het interieur ademt de grandeur van de Antwerpse gouden eeuw. De Bontwerkersgilde had daar in de 17e eeuw haar gildenhuis, dat grensde aan het godshuis dat te betreden is via de Wolstraat.

De kunstschilder Balthazar Paul Ommeganck heeft er, na het goed via een openbare verkoop verkregen te hebben, van 1785 tot 1826 gewoond. Een gedenkplaat herinnert ons hieraan, voor korte tijd slechts, want ondertussen genieten mijn vriendin en ik van een subliem wijntje en voelen ons, even verbluft, .. chique bontwerkers!

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4029

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4719