Home Cultuur Gedenkplaat Henry Vanderlinden aan het Jordaenshuis

Gedenkplaat Henry Vanderlinden aan het Jordaenshuis

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Het Jordaenshuis bestaat in feite uit meerdere mooie historische panden gelegen tussen de Reyndersstraat en de Hoogstraat, die in begin van de 17e eeuw eigendom werden van de kunstschilder Jacques (‘Jac’ later verworden tot ‘Jacob’) Jordaens. Via een ingang aan de Reyndersstraat komt men aan een pleintje omringd door prachtige gebouwen, die grotendeels door Jordaens zelf werden gebouwd en verbouwd. Zo tekende hij in 1641 persoonlijk de barokke gevel van het atelier op het oosten en ook de gevel van het woonhuis op het westen is van zijn hand.

In de 18e eeuw verkochten de kleinkinderen van Jordaens de gebouwen en na opeenvolgende verkopen werden ze in 1823 aangekocht door Jean Vanderlinden en echtgenote Caroline Delloye. De gebouwen dienden zowel als woonst als voor hun bedrijf, hoofdzakelijk een handel in zink. De huidige eigenaar, Charles-Emile Vanderlinden is een afstammeling in rechte lijn, waardoor deze voorname Antwerpse familie reeds tweehonderd jaar het Jordaenshuis voor het Vlaams patrimonium beheert!

Een gedenkplaat voor de stichter van dit handelshuis, Henry Vanderlinden, de vader van Jean, vindt men terug op een gevel van het Jordaenshuis. Deze Henry heeft een boeiend levensverhaal. Hij vervoegde de jezuïetenorde op 18 april 1771. Maar kort nadien ontbond Paus Clemens XIV door de pauselijke breve van 28 juli 1771 deze religieuze orde! Zo werd de toen dertigjarige Henry vrijgesteld van alle canonieke verplichtingen en trad hij in 1782 in het huwelijk met Marie Albertine Prophète. In 1783 stichtte hij zijn handelsfirma.

Voor 200 jaar inzet voor het Jordaenshuis: een dikke bravo!

Onze redactie kon de heer Charles-Emile Vanderlinden spreken over de tweehonderd jaar waarin zijn familie in de rechte lijn ononderbroken eigenaar was van het Jordaenshuis en hem bevragen over zijn visie voor de toekomst van dit erfgoed. Hij is de  huidige eigenaar en rechtstreekse afstammeling van Jean Vanderlinden en echtgenote Caroline Delloye, die deze gebouwen kochten in 1823.  .   

De ontmoeting met Charles-Emile Vanderlinden gebeurde heel toevallig toen ik eerder dit jaar nieuwsgierig de groene poort aan de Reyndersstraat binnentrad en de mooie panden van het Jordaenshuis ging bekijken. Ik was hier eerder ook nog geweest, herinnerde ik me, toen heette het nog “ JJ House “ en werden deze mooie gebouwen sedert 2018 als eventlocatie verhuurd door het bedrijf Point Urbain, waar Sihame El Kaouakibi mede-eigenaar van was.

De eigenaar van het Jordaenshuis was de poort aan het schilderen in mooi klassiek groen en stond mij heel vriendelijk te woord. Nu vervolgen we ons gesprek.

“Als afstammeling en eigenaar van het Jordaenshuis, ben ik fier op de zorg waarmee mijn familie deze gebouwen heeft omringd. Vermits alles hier geklasseerd is als erfgoed, zijn verbouwingen een bijzonder omslachtig proces. Toch heeft mijn vader bijvoorbeeld deze mooie barokgevel op het oosten in 2000 volledig hersteld.” verklaart Charles-Emile. “De roestige gevelklemmen werden vervangen door klemmen in inox en de gevelstenen werden hersteld..

De plafondschilderingen werden in het verleden met zorg verhuisd uit het Jordaenshuis en door de familie gevrijwaard over de jaren heen. In 2016 werden ze verkocht aan de Phoebus Foundation, die deze werken gerestaureerde heeft en nu verder beheert voor de toekomst van ons Vlaamse patrimonium.

Na het faillissement van het bedrijf die dit historisch gebouwencomplex huurde, wat zich afspeelde in de nasleep van de zaak Sihame El Kaouakibi, waren er nog openstaande rekeningen van  de eigenaar bij de curator en het Jordaenshuis stond weer leeg. Bovendien sloeg dan ook nog de Coronapandemie toe. Dit bezorgde de huidige eigenaar serieuze kopzorgen.

Ondertussen is een nieuwe huurder gevonden, de eventorganisatie Jacques (www.jacques-antwerp.be) . Zij zijn ondertussen gestart om het mooie Jordaenshuis opnieuw leven in te blazen. Zo organiseerden ze deze zomer reeds enkele pop-up zondagen met een exclusieve restaurantbeleving in de schitterende binnenplaats en lokalen.

De gemoedsrust keert alvast terug bij Charles-Emile. “Ik ben momenteel de enige eigenaar van het Jordaenshuis, want ik kocht mijn zussen en broer uit na het overlijden van mijn vader in 2010. Mijn bijdrage voor de toekomst van dit erfgoed bestaat erin deze panden in één hand te bewaren in een vennootschap. Zo zal er steeds een eenheid van eigendom blijven, wat belangrijk is bij de overlevering over de jaren van een erfgoed als dit.”

Wij wensen alle generaties Vanderlinden nu en in de toekomst het allerbeste toe met het opnemen van de zorg voor het Jordaenshuis!