Home Mens & maatschappij Drama: begrafenissen onder coronamaatregelen

Drama: begrafenissen onder coronamaatregelen

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In de Coronaperiode waren er veel meer begrafenissen en deze konden niet onder ideale omstandigheden doorgaan. Barbara Verstraeten, van Begrafenissen Engels & Verstraeten, benadrukt dat begrafenissen in oorlogstijden een waardiger afscheid toelieten dan onder de coronamaatregelen. Niet bij het overlijden aanwezig mogen zijn, geen laatste kus aan de geliefde kunnen geven, de verplichte beschermingskledij en nog vele andere maatregelen troffen de overlevenden in het hart. Ook het voortdurend verhogen en verlagen van het toegelaten aantal aanwezigen bij de uitvaart zorgde voor heel veel verwarring en pijnlijke beslissingen over wie afscheid kon nemen.

“Daarnaast was ook het overleg over hoe de begrafenis dient uitgevoerd te worden, dat kort na het overlijden altijd met de familie plaatsvindt, door corona niet langer ten huize mogelijk. We konden en mochten geen risico nemen en ons ruime kantoor in de Minderbroedersrui, met de grote vensters voor verluchting, werd meer gebruikt dan ervoor.” Zo licht Barbara toe. “De vele begrafenissen die we in die periode uitvoerden, gaven  de nabestaanden vaak een onaf gevoel, waar wij eveneens onder leden, omdat wij als familiebedrijf steeds een waardig en sereen afscheid als norm hebben”.

Daarom organiseerde Begrafenissen Verstraeten & Engels in het Gravenhof voor deze families een vertoning van het prachtige stuk “Het Uur Blauw” van Johan Terryn, over het afscheid zonder nabijheid. Velen voelden zich hierdoor gesterkt en vonden troost in de herkenbaarheid van hun gevoelens. Uw redactie van ‘Bij de Hand’ laat weten dat wie Johan Terryn met “Het Uur Blauw” live wil meemaken, voor alle gemiste koffietafels, krijgt hiertoe een laatste kans op 22 feb 2023, tickets via De Studio.

Laten we samen hopen dat het in de komende winter niet opnieuw tot dergelijke coronadrama’s komt!

https://apps.ticketmatic.com/widgets/destudio/flow/destudio?event=866781543880&l=nl#!/addtickets