Wil je dit artikel lezen?
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Op de toenmalige kerkgronden van de Handschoenmarkt, aan de voet van onze kathedraal, stonden vanaf de 15de eeuw nog houten handschoenkramen. Hun plaats werd in de 17de eeuw aan de zijde van de Oude Koornmarkt ingenomen door 9 traditionele stenen huisjes met trapgeveltjes. Het is vooral het huisje met nummer 12 dat onze aandacht trekt door de mooie rode houten winkelpui. Dat traditionele huisje werd hier in 1860 vervangen door een neoclassicistisch winkelhuis. Het uitstalraam is een ware magneet voor toevallige voorbijgangers en toeristen.
We worden er hartelijk ontvangen door de zaakvoerster Brigitte Cromheecke, een telg uit een echte kantfamilie zo blijkt. Haar verhaal begint op het einde van de 19de eeuw bij de oprichting van een kant- en borduurschool in het Oost-Vlaamse Maldegem door de zusjes Cromheecke. Maar het is Brigittes’ grootvader Edmond die zich aanvankelijk in Brugge vestigt om er een kanthandel op te zetten. Het zullen zijn jongste zoon Raf en diens echtgenote Monique Dupon zijn die de sprong wagen om in 1976 een kanthandel te openen recht tegenover het Rubenshuis op de Wapper. Uit handelsoverwegingen kiest men als merknaam niet voor Cromheecke maar wel voor ‘Dupon’ omdat deze naam in de Antwerpse artistieke milieus klonk als een klok. We moeten nog wachten tot het jaar 1985 vooraleer Brigittes’ ouders een tweede kantwinkel speciaal voor haar uit de grond stampen op de toplocatie tegenover de hoofdingang van onze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Vandaag wordt de kantmarkt in onze steden overspoeld door zaken met machinale en buitenlandse producten, die dan als massaproducten belanden in de vele toeristische winkeltjes. Deze zaken staan mijlenver van wat ons Antwerps Kantwinkeltje te bieden heeft. Dat deze zaak voortspruit uit een jarenlange traditie van de oude kanthuizen in Vlaanderen, blijkt zowel uit de presentatie van de goederen als uit de kennis van de zaakvoerster zelf. Alle werken zijn hier gepasseerd door de handen van een elk jaar kleiner wordend aantal professionele Vlaamse kantwerksters. (verder lezen onder foto)
Naast een rijke verzameling antieke kanten heeft huis Dupon ook alle belangrijkste klos- en naaldkantsoorten die vandaag nog in Vlaanderen gemaakt worden in zijn assortiment. Vlaanderen kent namelijk vele stijlen van kant met klinkende namen zoals onder meer Duchessekant, Prinseskant, Rococokant, …. . Sommige stijlen worden dan weer genoemd naar de stad waar ze worden gemaakt zoals de Antwerpse kant, een kloskant gekenmerkt door zijn doorlopende draden.
Misschien is de tijd rijp om de rijkdom van de Vlaamse kant een plaatsje op de lijst van Unesco werelderfgoed te gunnen?!