Home Fier van hier De Antwerpse Stadstrommelaars vieren 125 jaar in 2023!

De Antwerpse Stadstrommelaars vieren 125 jaar in 2023!

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Wanneer je een concertmars hoort naderen in onze stad, dan is de kans groot dat de Antwerpse Stadstrommelaars in aantocht zijn.

Hun felrode uniformen waarmee ze zijn uitgedost zijn heel gemakkelijk te herkennen en ze werden nog in 2012 vernieuwd. Toen deze uniformen werden geleverd, verliep evenwel niet alles vlekkeloos. Een dozijn trommelaars kwam toen  vast te zitten in de lift van het stadhuis! Pas na een goed half uur konden deze ongelukkige mensen  bevrijd worden uit hun penibele situatie. Zo konden deze nieuwe uniformen een eerste kreuktest doorstaan!

De Antwerpse Stadstrommelaars worden geleid door de kranige, besnorde tamboer-majoor, Julien Van Noten. Julien was dé Snor van ‘t Stad in 2012 en spendeert ook heel wat vrijwilligerstijd bij Radio Minerva. Kortom, hij is een bekend Antwerps figuur! Hij zet zelf bestaande Belgische marsen om naar het specifieke muziekinstrumentarium van de Antwerpse Stadstrommelaars.

De stadstrommelaars zijn mannen én vrouwen en ze beheersen een tiental stapmarsen. Een eerste stapmars wordt ingeleid door de ‘begin-sonnerie’. De klaroenen in de groep, naast de trommelaars, brengen deze bijzondere muzikale accenten. Opéénvolgende stapmarsen worden gescheiden door bewerkte fantasietjes van  bestaande Belgische marsmuziek.

Elke woensdag wordt er ijverig gerepeteerd in de grote zaal van buurthuis “CostA” op St. Andries vanaf 19h. Men gebruikt dan “oefentrommels” en niet de zwaardere “paradetrommels” die voorbehouden zijn voor het echte werk. De paradetrommels bestonden in de vorige eeuw nog uit natuurlijke materialen en spankoorden. Dat was dus een zware last om dragen bij het stappen! Ondertussen werden ze vernieuwd en zijn nu een stuk lichter geworden dank zij het gebruik van kunststof en spanschroeven. Toch blijft een goede conditie bij de stadstrommelaars nog een must, zeker voor de langere marsen.  Voor het voortbestaan van de trommelaars-traditie in Antwerpen is het belangrijk dat het Vlamo (Vlaamse Amateur Muziek Organisatie) de HaFaBra muziekverenigingen (Harmonie, Fanfare, Brassband) ondersteunt.

Nieuw bloed is altijd welkom bij de Stadstrommelaars, want veel doorstroming vanuit de academische muziekwereld is er niet. Wie interesse heeft en graag op feestelijke gelegenheden in onze stad gaat mee-trommelen met deze gezellige groep, mag zeker langskomen en kennis maken op zo’n woensdagavond in CostA.

Antwerpse Stadstrommelaars vieren in 2023 hun 125 jarig bestaan. Voor de bijzondere aankondiging van de evenementen in onze stad door hun muzikale opluistering verdienen zij onze bewondering en dank. Hopelijk vinden ook nieuwe trommelaars-in-spe de weg naar dit mooi engagement!