Home Vrije tijd Antwerps poppentheater aan de Grote Markt

Antwerps poppentheater aan de Grote Markt

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Het poppentheater “Het Spelleke van Semini” is reeds tien jaar thuis in Den Bengel. Op de derde verdieping van deze horeca zaak aan de Grote Markt voeren toegewijde vrijwilligers hun fantasievolle sagen en legenden op. De prachtige stangpoppen en de volkse, dubbelzinnige, grappige dialogen in een Antwerps sappig taaltje brengen de verhalen voor jong en oud tot leven.

Jan Heylen, Vera De Geest en Marc Dobbeleir zijn actieve bespelers van de stangpoppen en ze nemen ons mee op bezoek in de hoogste verdieping van Den Bengel om ons hun poppen-wereld te tonen. Behalve onze drie gidsen van vandaag zijn er een dozijn poppen-acteurs. Soms staan er, bij complexe stukken, tot acht personen achter de scene die samen het spel voeren!

Allen zijn ze liefhebbers van Antwerpen en horen ze bij de vereniging AKSIE VZW (Antwerps Komitee Semini In Ere). Deze vereniging zet zich sedert 1987 in voor het eerherstel van Antwerpse tradities rond het “heidens” Semini beeldje. Semini prijkte ooit in volle fallische glorie boven de ingangspoort van Het Steen en was/is een vruchtbaarheidssymbool. Tijdens de contrareformatie sneuvelden essentiële stukken van het beeldje waarvan nog slechts een contour van het bas-reliëf zichtbaar is. Naast de jaarlijkse Seminivieringen startte AKSIE VZW in 2002 met het poppentheater “Het Spelleke van Semini” als financiële steun voor de Semini activiteiten.

Het knusse zaaltje boven Den Bengel heeft een mooi uitgebouwd podium waar de poppenkast prijkt. De inrichting werd volledig in elkaar gebokst door leden van AKSIE VZW in hun vrije tijd. Zo ook Jan Heylen die hier menig uur doorbracht om het poppentheater steeds verder te verbeteren. Hij voorziet vele poppen van hun karakteristieke koppen en dank zij handige dames die de kostuums creëren werden zo heel wat “typetjes” geboren en aangekleed. Vera en Marc bedienen handig de stangen waarmee de poppen tot leven komen en nemen diverse rollen op zich tijdens de optredens. Enkele eigen stukken van “Het Spelleke van Semini” zijn: Spel in d’Hel; Brabo, nen Antwaarpse Romijn; Faust; De Spastische Chirurg; De Val van Antwerpen. Wie het lokale “Antwaarps” vlot beheerst en het stangpoppenspel als podiumkunst ambieert kan zich steeds aanmelden bij AKSIE VZW. In 2023 speelde het gezelschap nog tot mei het stuk “Den Truc met de Zwaan”.

Vanaf september brengen ze vol enthousiasme een volledig nieuw stuk onder regie van Myram Mulder. Het nieuwe stuk heet “’t Schelt”. Een eerste toonmoment is op 10 september 2023 tijdens de open monumentendag aan Het Steen. De première is gepland op 29 oktober om 15u in Den Bengel en een volgende optreden is er op 26 november, ook om 15u.

Naar eigen zeggen worden we vergast op: een “roodmoevie van onze voddebalen op zoek naar van waar toch al dat water komt. Avonturen met schokskes en verrassingen, in ’t Antwaarps, licht aangebrand, nooit brutaal.”

Kortom, dit valt niet te missen! Reserveer snel op +32 477 25 49 06 of e mail naar Janine.Toelen@telenet.be Semini-saga: https://www.semini-saga.be/semini-saga