Wil je dit artikel lezen?
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
In het Schipperskwartier, ons zogenaamd “red light district”, worden seksuele diensten tegen betaling aangeboden. Sedert juni vorig jaar is het beroep van sekswerker erkend. Dat maakt van België het tweede land ter wereld, waar dit beroep volledig uit het strafrecht is gehaald. Het Antwerpse prostitutiebeleid wordt gehandhaafd in de concentratiezone van het Schipperskwartier. Dit biedt sekswerkers zekerheid op geschikte ruimtes, bescherming tegen uitbuiting en snelle hulp in geval van problemen. Deze evolutie brengt het sekswerk naar een veiliger niveau.
Maar sekswerk kan overal plaats vinden. Via internet platformen zoals Airbnb en Booking.com worden meer en meer discrete locaties gekozen, waar dienstverleners en hun klanten niet worden gespot. Daar zijn de anonimiteit en de mogelijkheid tot snel wisselen van locatie voordelige stimuli voor illegale prostitutie, zelfs mensenhandel.
Recent luidde Gazet van Antwerpen op dat vlak de alarmbel. “Bij acht op de tien controles is er verdoken prostitutie”, zo blokletterde de krant in een artikel over misbruik van AirBnB en Booking.com. Waar sekswerk zichtbaar plaatsvindt is het ook controleerbaar. Een veilige(r) plaats dus voor de sekswerkers want het is dan moeilijk illegale praktijken te verbergen.
In de Stad Antwerpen houdt het prostitutieteam van de politie de bekende locaties van sekswerk in het oog. Dat zijn, naast de raamprostitutie in het Schipperskwartier, eveneens uitzuipkroegen, fetisjbars en rendez-vous hotels. Maar kamers en appartementen, verhuurd via internetplatformen, waar sekswerkers actief zijn, vormen ook voor deze speciale politiecel onbegonnen werk en brengt het sekswerk (opnieuw) naar ‘duistere’ oorden, lees: de illegaliteit.
Volgens de kranten GvA en HLN geven officiële cijfers van de stad aan dat één op de drie prostitutieramen in het Schipperskwartier leeg staat. Vaak is de huur van een raam duurder dan de kost van een verblijf in een Airbnb flat. Raamprostituees mogen ook niet overnachten in het pand waar ze werken; dat probleem stelt zich niet voor wie vanuit een internetplatform appartement aan de slag is. Als deze trend niet wordt gekeerd, mogen we ons inderdaad de vraag stellen of er straks nog een “actief” Schipperskwartier zal zijn.
Een doortastend beleid van de Stad Antwerpen en aangepaste regelgeving over de misbruiken in de peer-to-peer internetplatformen dringt zich op.