Home Vrije tijd Wildevrouw in het Vleeshuis

Wildevrouw in het Vleeshuis

In het kader van de reeks Woensdagklanken begaf uw redactie zich op woensdagnamiddag 28 september 2022 naar het statige Vleeshuis in de Vleeshouwerstraat. Daar konden we genieten van de muziek gespeeld op enkele historische instrumenten uit de Conservatoriumcollectie.  Van een schalmei hadden we wel al eens gehoord. Maar altpommers en dulcianen riepen eerder een beeld op van heerlijke herontdekte fruitvariëteiten of van aangenaam geurende tropische planten. Ons bezoek leerde ons dat het allemaal houten blaasinstrumenten betrof, meer bepaald de voorlopers van de hobo en de fagot. De aanwezigheid van een dubbel riet op het mondstuk hebben ze allemaal gemeen en hierdoor produceren ze een wat nasale klank. Al deze prachtige oude instrumenten waren razend populair in de renaissance en met name dus ook bij ons in de 16de eeuw, de Gouden Eeuw van Antwerpen. Maar vandaag werden ze bespeeld door Dorien Schrooten, Luc Nielandt, Elisabeth Schollaert en Kasper Baele.

Ook aanwezig in het voormalig gildehuis van de slagers was auteur en meesterverteller Jeroen Olyslaegers. Hij bracht in 2020 zijn bestseller ‘Wildevrouw’ uit, met een verhaal dat zich volledig afspeelde in de Gouden Eeuw van Antwerpen, een boek dat hij nota bene voor het grootste deel heeft geschreven op de eerste verdieping van dat zelfde Vleeshuis.

Het is dus niet zo verwonderlijk dat de muziek, de literatuur en de architectuur elkaar vandaag op een sublieme wijze gevonden hadden. Het muzikaal kwartet bracht onder de gotische gewelven een prachtig programma rond de 16deeeuwse polyfonie. Tussen de delen door dompelde Olyslaegers de lezer onder in de woelige 16de eeuw aan de hand van fragmenten uit zijn werk. Een magische ervaring zo bleek. Wie durft nu nog twijfelen dat verschillende kunstvormen mekaar kunnen versterken ?