Home Mens & maatschappij Violett zorgt voor sekswerkers

Violett zorgt voor sekswerkers

Els Traets en Anne Vercauteren van Violett

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Van Ghapro VZW naar Violett

Zowel in de stad als in de provincie Antwerpen waakt de VZW Ghapro, gestart vanuit een initiatief van de Universiteit Antwerpen, reeds een twintigtal jaren over de seksuele gezondheid van sekswerkers. Met steun van Stad Antwerpen biedt de VZW ook sociale hulpverlening aan sekswerkers. Een betere efficiëntie terwille opereren twee organisaties (Ghapro en Pasop), die beide de bescherming van sekswerkers in Vlaanderen beogen sinds 2019  onder één gezamenlijke naam “Violett.

Anne Vercauteren, sociaal hulpverlener, en Els Traets, coördinator bij Violett in Antwerpen vertelden tijdens de recente Antwerp Pride hoe ze sekswerkers gratis, discreet en anoniem advies en hulp aanbieden. In het kantoor op de Verversrui in het Schipperskwartier is het lokale team bereikbaar tijdens kantooruren en ook op afspraak. De sekswerkers worden niet “gecontroleerd” in ons land. Integendeel: de dienstverlening van Violett gebeurt op vrijwillige aanvraag. De anonimiteit is zeer belangrijk. Immers er rust nog steeds een stigma op dit beroep, vaak weet de familie van niets en leiden sekswerkers een dubbel leven. Alle sekswerkers kunnen hier terecht: vrouwelijke en mannelijke, transpersonen, enz.  Het spreekt vanzelf dat medewerkers van Violett hierover een niet-oordelende houding hebben. 

Dienstverlening breder dan Stad Antwerpen

Bij Violett wachten ze niet tot er om hulp gevraagd wordt. Teams van hulpverleners gaan op stap, om proactief problemen te detecteren; “outreach” heet dat in vaktermen. Deze teams trekken naar plaatsen die bekend zijn voor sekswerk en dat zowel in de stad Antwerpen als in de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant.  Ze verschaffen gezondheidshulp, sociale bijstand en advies vanuit de “reiskoffer” aan sekswerkers.

De uitgebreide expertise van Violett, onder meer inzake seksueel overdraagbare ziektes en diverse sociale problematieken, die sekswerkers kunnen treffen, maakt van deze organisatie een deskundige raadgever voor het beleid van de overheid. Violett signaleert als “gatekeeper”, welke problemen deze mensen zoal ervaren. Zo werkt Violett nauw samen met bevoegde instanties rond de meer verborgen prostitutie van transpersonen en M$M (mannen die seks hebben met mannen) in het “Boysproject”. Het liet Violett bijvoorbeeld toe nuttige adviezen te formuleren tijdens de recente uitbraak van apenpokken.

https://www.violett.be

https://www.politieantwerpen.be/dienstverlening/wijkwerking/wat-doet-het-prostitutieteam