Home Mens & maatschappij Veelzijdige doeners met optimistische ingesteldheid gezocht!

Veelzijdige doeners met optimistische ingesteldheid gezocht!

Nancy en Franky bieden de bezoekers vriendelijk informatie

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Al enkele maanden wappert de vlag van politiezone Antwerpen op de Grote Markt.

Inwoners die dachten dat we een politiekantoor rijker waren, komen van een koude kermis thuis: het is een pop-up locatie die een ander doel dient, namelijk mensen warm maken om bij de Antwerpse politie te komen werken. Minstens 200 politie-inspecteurs zijn er nodig, en daarnaast zijn ook burgerprofielen welkom, zoals IT-specialisten, HR-mensen, en andere technici.

We gingen er even poolshoogte nemen en werden verwelkomd door Elke Goukens, diensthoofd eigen werving, en Lies Vereycken, specialist rekrutering bij Politie Antwerpen.

Geïnteresseerden die even binnenwippen, krijgen tekst en uitleg van het promoteam, onderdeel van een eenheid van 100 politieagenten uit alle hoeken van de organisatie, die allemaal vanuit hun eigen ervaring getuigen over hun werk bij de politie. Wat zijn zoal de kwaliteiten die je nodig hebt om politie-inspecteur te worden? Een belangrijke competentie is ‘coping’: hoe reageer je in stresssituaties? Als politieagent kom je immers heel vaak in aanraking met mensen in een crisissituatie zoals ruzies, ongevallen en inbraken.

Bij de politie wordt nagedacht over conflictoplossing en streeft men naar het geweldloos ontmijnen van moeilijke situaties. Gerichte aandacht voor elke partij afzonderlijk levert vaak redelijkheid op. Nancy van het promoteam bevestigt dat het belangrijk is, om na dergelijke interventies zaken te kunnen loslaten. “Je komt soms in aanraking met aangrijpende situaties. Gelukkig heeft Politie Antwerpen een eigen lokaal stressteam, dat gepaste begeleiding kan voorzien”. Verder is Nancy ook bijzonder te spreken over haar collega’s. Ze vervolgt: “Wat mij vooral boeit is de grote afwisseling in mijn job!”.

Een goede conditie is een vereiste voor aanwerving als politie-inspecteur. De Antwerpse politie testte onlangs op de Groenplaats geïnteresseerde jongeren op een ludieke manier via een zogenaamde “Container Cup-test”. De sportieve uitdagingen werden wel aangevuld met een proef waarbij ook het correct observeren werd getest.

Mensen vragen hier soms aan het promoteam of het politiewerk lijkt op de TV-serie “De Buurtpolitie”. De realiteit is echter helemaal anders. In onze democratische rechtstaat is het politiewerk transparant omschreven en moeten wetten en grenzen worden gerespecteerd. Na het vaststellen via proces-verbaal primeert de wet, die via de gerechtelijke, soms lange weg haar beloop kent. Dat is zeker niet vergelijkbaar met het oplossen van misdrijven tijdens één tv-episode!

Wat zijn nu de logische stappen om een carrière bij de politie aan te vatten?

Eerst leg je enkele toegangsproeven af, en, als je geslaagd bent, volg je een opleiding van één jaar op Campus Vesta te Ranst. Na de opleiding volgt een halfjaarlijkse stage, verdeeld over vier diensten: onthaal, de mobiele eenheid, noodhulp (interventie) en wijkwerking.

In de loopbaan kan je horizontaal of verticaal doorgroeien: een specialisatie volgen of leidinggevende worden.

Uiteraard hoef je niet heel je carrière dezelfde job te doen. De directie HRM begeleidt alle medewerkers actief bij het plannen van hun persoonlijke loopbaan.

Wie interesse heeft in een politiecarrière is welkom aan de pop-up locatie aan de Grote Markt tussen 10 en 18 uur en dat nog tot 31 oktober!

https://www.vlaanderen.be/de-organisatie-van-de-politiediensten-in-belgie

https://www.politieantwerpen.be/jobs