Home Mens & maatschappij Van Antwerpen naar Santiago de Compostela: ¡ Vamos !

Van Antwerpen naar Santiago de Compostela: ¡ Vamos !

Bart De Clerck op stap naar Santiago de Compostela

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Bart De Clerck, communicatie-expert, houdt oprecht van hartje Antwerpen. Zijn communicatiebureau Com-Fort ligt in het historisch pand De Biecorff aan de Eiermarkt.  Met dank aan zijn professionele achtergrond in de journalistiek  vloeiden uit zijn pen enkele vlot leesbare boeken, met onder meer: “De Rest is Parking: waarom de Antwerpenaren zo Antwerps zijn”. Verheugd vernemen we dat onze jonge wijkkrant van het historisch centrum “Bij de Hand” (gelukkig) zijn goedkeuring kan wegdragen! We praten met Bart over zijn recentste boek: ¡ Vamos !. Hierin brengt hij boeiende gesprekken met negentien gedreven mensen. Om beurt vergezelden zij hem enkele dagen tijdens zijn voettocht van Antwerpen naar Santiago de Compostela.

Verdriet en verlies als aanzet

 “Mijn goede vriend Philippe overleed aan darmkanker. Dat was een schok voor mij. In mijn jeugd was ik een tijdje in de Rioja streek om Spaans te leren en ik kwam toen in contact met mensen die de bekende pelgrimstocht, de “Camino”, aflegden. Dat maakte veel indruk op mij en het was mijn droom om deze tocht ooit zelf te ondernemen. Het was Philippe die mij op het hart drukte mijn droom niet meer voor mij uit te schuiven”, vertelt Bart. “Gezien Philippe door darmkanker getroffen was, wou ik bij mijn pelgrimstocht eveneens deze ziekte en de organisatie “Stop darmkanker” (https://www.stopdarmkanker.be/) in de aandacht brengen”.

Tussen Kerstmis 2022 en zijn vertrek naar Santiago de Compostela op 27 mei 2023 liep Bart als voorbereiding elk weekend twee maal een wandelafstand van 25 à 28 km. De tocht zelf duurde 96 dagen en hij laste maar één dag rust in! Tijdens zijn tocht werd hij aangemoedigd via Facebook en de webpagina van “Stop darmkanker”. Niet minder dan twee paar sportschoenen met dikke zool (voor goede schokabsorptie) versleet Bart op zijn pelgrimage. Enkele problemen kon hij onderweg oplossen: voetproblemen met Isobetadine voetbaden en spijsverteringsstoring met Immodium.

“Ik was niet alleen gedreven door de uitdaging om deze tocht tot een goed einde te brengen. Het stappen bracht mij dichter bij mijn innerlijke zelf en stimuleerde mijn denken. Bovendien had ik diverse boeiende personen uitgenodigd om tijdens mijn tocht telkens twee dagen mee te stappen.”.

Bart vervolgt: “ In ¡ Vamos ! bracht ik nadien hierover verslag. De opbrengst van het boek gaat naar de werking van “Stop darmkanker”. De teller staat nu op ongeveer 120.000 €.  Zo is de cirkel rond. Ik merkte aan de eindmeet dat ik veel van de afgelegde weg vooral vanuit mijn hoofd beleefde maar in Santiago de Compostela braken vermoeidheid en emoties fel door. Op dat moment was mijn overleden vriend Philippe dichter dan ooit. Ik had het doel bereikt dank zij zijn aanzet tot het waar maken van mijn droom… “

Meer hierover vind je op:

https://www.gva.be/cnt/dmf20230629_93290969

https://acties.stopdarmkanker.be/fundraisers/bart-de-clerck