Home Mens & maatschappij Poepsimpel en toch te weinig gebruikt: de gratis darmkanker test

Poepsimpel en toch te weinig gebruikt: de gratis darmkanker test

Waar hebben we het over? Wel, over de tweede (!) meest voorkomende soort kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde (!) bij mannen (na long- en prostaatkanker), namelijk: dikke darmkanker.

In de wand van de dikke darm komen soms poliepen voor. Ongeveer 2,5% ervan groeit uit tot een kwaadaardige kanker. Deze kanker geeft in het begin geen last en blijft vaak heel lang onopgemerkt, waardoor de behandeling vaak pas in een gevorderd stadium kan opgestart worden. Een licht bloedverlies in de stoelgang is een belangrijk signaal voor verder onderzoek.

Vlaanderen is bevoegd voor preventieve gezondheid en stuurt elke twee jaar een uitnodiging uit naar de leeftijdsgroep met grootste risico’s, om de preventieve testkit te gebruiken. Mannen en vrouwen tussen hun 50e tot en met 74e jaar ontvangen deze testkit per post. Via de ingesloten retourenvelop stuur je een staal van je stoelgang in het opvangpapier samen met een goed ingevuld deelnameformulier naar het laboratorium. Dank zij deze screening test is een opsporing mogelijk van licht, vaak ongemerkt, bloedverlies. Dat is een belangrijk signaal dat aangeeft dat je best verder onderzoek ondergaat. Zo er dan een vermoeden op darmkanker wordt vastgesteld, zal met de specialist een verdere behandeling worden opgestart. Een detectie in een vroege fase van darmkanker verhoogt je kans op genezing tot wel 90%!  Waarom zou je dan deze (inderdaad “poepsimpele”) screening niet uitvoeren wanneer je deze in jouw brievenbus ontvangt?

Dr. Luc Colemont, die er zijn levensmissie van maakt om deze efficiënte vroege screening op darmkanker bij onze bevolking bekend te maken, en die zo het aantal overlijdens door darmkanker fors heeft doen dalen, bespreekt met ons de laatste cijfers van het bevolkingsonderzoek. Pas eind december 2023 werden de deelnamecijfers voor 2022 bekend gemaakt.  “Het deelnamepercentage in 2022 is nu amper 48,3%, we zakken dus tot onder de helft. In 2021 bereikten we nog  een deelnamepercentage van 52,5%, wat eigenlijk ook bijzonder laag is voor deze eenvoudige en niet invasieve test. Nederland zit rond de 70%, wat voor Vlaanderen toch ook een haalbare kaart moet zijn? Wanneer we dit lage deelnamepercentage bekijken in de context van vergrijzing van de bevolking en de “verjonging” van darmkanker komt er een lawine van darmkankers op ons af.”. (lees verder onder grafiek)

zwarte kleur is Antwerpen: scoort nog slechter dan gemiddeld in het Vlaams Gewest! Antwerpenaars: dit MOET beter kunnen!

Dr. Colemont roept de overheid op tot een sneller beschikbaar maken van de cijfers rondom deze kanker via een ‘live darmkanker-dashboard’ waar alle gegevens over deelname, opsporing, enz beschikbaar zijn voor het brede publiek. De data zijn er, hoe sneller en actueler deze bekend worden gemaakt hoe meer motivatie er kan gevonden worden tot deelname aan de preventieve tests. Waarom dus zo laat cijfers geven? Dat lijkt ons ook een terechte vraag!

“Zorgwekkend is dat de zg. ‘jongere’ bevolking, tussen 50 en 60 jaar, een nog lager deelnamecijfer vertoont”, en Dr. Colemont vervolgt: “Ik hou mijn hart vast voor deze mensen die zich niet testen, vermits de eventueel niet ontdekte darmkanker nu ongemerkt verder zal evolueren naar een moeilijker te behandelen stadium.”

Voor Antwerpen liggen de deelnamecijfers nog lager dan deze hierboven vermeld voor Vlaanderen. Antwerpen heeft slechts … 37,7% deelname aan deze belangrijke preventietest!

Daarom wil Bij de Hand haar lezers, die dit jaar de testkit ontvangen, aanmoedigen om deze zeker te gebruiken.

Lees het boeiende verhaal van Olivier, net 50 jaar geworden, over zijn ervaring!

Olivier, een toffe West-Vlaming die in Antwerpen is blijven ‘plakken’ na zijn studies vertelt op www.stopdarmkanker.be zijn wedervaren na een allereerste deelname aan het bevolkingsonderzoek rond zijn vijftigste verjaardag.  Dankbaar voor de vroege detectie organiseerde hij recent een fundraising voor het initiatief van Dr. Colemont. Hij nodigt elkeen uit om zijn voorbeeld te volgen en zeker de stoelgangtest uit te voeren.

Lees hier:https://www.stopdarmkanker.be/getuigenissen/80-olivier-w-50-jaar/