Home Cultuur Pagaddertoren verborgen aan de Oude Beurs

Pagaddertoren verborgen aan de Oude Beurs

Pagaddertoren gezien vanuit Antwerps Talent winkel

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Naast het bekende Café au Lait aan de Oude Beurs, vind je een leuke zaak “Antwerps Talent” . Dit is een hotspot voor “nief, innovatief, artistiek en creatief Antwerps talent”. Grafiek, keramiek, glaswerk, leuke hebbedingen, zowat elke kunstvorm voor een origineel cadeau of interieur decoratie vindt er afnemer.

Een onverwacht zicht uit het venster aan de achterkant van het pand is de “Pagaddertoren” of ook de “Huistoren” die bij het historisch herenhuis “Den Spieghel”  hoort. Dit huis wordt reeds in de vroege 14e Eeuw vermeld en de “Bullinckstrate”, wat nu de Oude Beurs is, was een van de voornaamste straten van het middeleeuwse Antwerpen.

In de Antwerpse koopmanshuizen geïnspireerd door de Italiaanse paleizen treft men vaak een sierlijke binnenkoer en een inpandige huistoren of pagaddertoren. Beide bouwelementen gaven de woning een verhoogd prestige waarmee de rijkdom en kredietwaardigheid van de bouwheer werd geïllustreerd.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4413