Home Fier van hier Op bezoek in De Wijnfactorij: “Miljaar, gij chansaar!”

Op bezoek in De Wijnfactorij: “Miljaar, gij chansaar!”

Wijnmaker Patrick Nijs aan de slag in De Wijnfactorij

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Bovenstaande slagzin staat te lezen op een prentkaart in de vitrine van De Wijnfaktorij een Antwerpse wijnmaker van top klasse actief in onze binnenstad. “Chansaar” en “Kontreir” zijn de namen van inmiddels twee gereputeerde wijnen van wijnbouwer en wijnmaker Patrick Nijs. De Kontreir prijkt ondertussen op de wijnkaart van het wereldvermaarde Spaanse restaurant “El Celler de Can Roca” in Catalonië en onlangs heeft De Wijnfaktorij een plaats verdiend in het lijvige, literaire wijnboek “101 new wave winemakers”. Dit boek wordt uitgebracht door twee vermaarde Duitse wijnexperten en geeft specifiek aandacht aan duurzame wijnbouw in Europa. Patrick Nijs is momenteel als enige Belgische producent in deze  wijngids opgenomen.

Tussen de eiken vaten, vergistingstanks, druivenpersen, en bottelinstallatie praten Patrick Nijs en medewerkster Helen niet over “het werk” maar spreken over hun “passie”. Zo’n drie jaar geleden werd een pand ingericht voor de wijnproductie in de Vleminckxstraat. Nu gaan hier jaarlijks zo’n 12.000 flessen vlot de deur uit.

De ecologisch verbouwde druiven worden in emmers met de Citroën Berlingo aangevoerd vanuit de vijf verschillende wijngaarden naar de binnenstad. Deze wijngaarden beslaan in totaal ongeveer 2,5 ha en liggen verspreid over Vlaanderen. Elke wijngaard heeft zo zijn eigen terroir en dat levert typische smaken op. Daarenboven worden zo de risico’s op een tegenvallende opbrengst gespreid want één lokale hevige hagelbui kan de opbrengst van een akker met wijngaard teniet doen.

In De Wijnfaktorij worden de druiven gekneusd, geperst, vergist in vergistingstanks, vervolgens in eiken vaten bewaard en na rijping op flessen getrokken. Dat alles gebeurt manueel en ecologisch. Er wordt een minimum aan water verbruikt en het schoonhouden van de installaties en apparatuur, gebeurt met zuurstofwater dat geen negatief impact heeft op het afvalwater. De wijnetiketten worden gemaakt uit suikerrietafval . De perskoek, die overblijft na het persen van de druiven en appels, gaat integraal terug naar de wijngaarden als bodemverrijker. Kunstmest kent men hier niet.

Gebruik van herbiciden en insecticiden is “not done” in de duurzame landbouw, net als de grond omwoelen. In de wijngaarden mag de natuur zijn eigen gang gaan in symbiose met de wijnstokken. Wijngaarden worden omgeven door de aanplant van “hondsroos”, dat een waardplant is voor sluipwespen. Geselecteerde begroeiing tussen de ranken onttrekken stikstof uit de lucht naar de bodem, noodzakelijk voor de groei en bloei van de wijnranken. Tevens houden die extra planten natuurlijke vijanden van de wijnstokken op afstand. Af en toe bijsturen van de natuur volstaat. Wandelen door de wijngaarden, waar de biodiversiteit heerst, is mogelijk op afspraak.

Geduld is een onderschatte factor in het hele wijnproces maar is noodzakelijk voor wie kwaliteit nastreeft.  Elk onderdeel van het wijnproces moet de tijd krijgen die het nodig heeft. Wijnstokken produceren pas na 7 jaar de eerste druiven en het gebruik van oudere vaten zorgt ervoor dat de wijn niet te veel houtaroma’s opneemt en rustig kan rijpen. Dan duurt het nog enkele jaren vooraleer de wijn op flessen kan getrokken worden. Wanneer de wijn éénmaal in de fles is, kan deze best nog een tijd blijven liggen in de wijnkelder alvorens ontkurkt te worden. Geduld wordt pas beloond, wanneer de wijn uiteindelijk in het glas belandt. De gelukkige consument mag zich dan terecht “chansaar” noemen!