Home Fier van hier Middeleeuwse kelder in de “Zandwijk”

Middeleeuwse kelder in de “Zandwijk”

Pam en Ivan in hun gerestaureerde 16e eeuwse kelder

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

In de omgeving van de Kleine en Grote Pieter Potstraat en de Haarstraat, zijn bijzondere bouw onderdelen uit een ver verleden vaak nog aanwezig. Vele lokale fuifnummers herinneren zich nog heel goed het café “Pieter Pot”, waar in de historische gewelfde kelder vaak nog uit luide borst werd gezongen onder pianobegeleiding.

Huidige bewoners van dit deel van de wijk appreciëren deze historische elementen in hun woning. Zo ook bij Pam en Ivan die in 2014 er een pand kochten. Daarna werd een jaar lang hun aanvraag voor de verbouwing geanalyseerd en nagekeken. Een rapport van een erfgoeddeskundige, die ter plaatse alle bouwelementen uit het verleden nazag, duidde enkele historische knappe elementen aan.

Onder bepleistering werd vastgesteld dat er zich een moer(der)balk bevond uit de 16e Eeuw die het gebouw toen zijn draagkracht bezorgde. Daarnaast waren ook nog de aanhangige kinderbalken te observeren. Ivan haalde een mooi weetje over deze moerbalken aan: deze balken werden in het verleden enkele maanden in de Schelde gelegd om te harden.

De fraaiste verrassing was de 16e Eeuwse kelder onder het pand. De kelder bestaat uit twee gewelfde delen en het metselwerk werd uitgevoerd in handvormbaksteen, kortom een laat Middeleeuwse kelder. De nieuwe eigenaren waren heel opgetogen over deze ruime kelder en renoveerden deze  met respect voor de metseltechnieken uit het verleden. Een trapopening in het keldergewelf, die door de vorige eigenaars werd gemaakt, werd met mallen opgemeten en door een vakman met gerecupereerde oude bakstenen gedicht.