Home Fier van hier Lange Koepoortstraat: spectaculaire comeback

Lange Koepoortstraat: spectaculaire comeback

Gezellig vertoeven aan de Lange Koepoortstraat

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Heraanleg doet straat heropleven!

De verbinding tussen Grote Markt en het MAS loopt via de Koepoortstraat en Klapdorp. Sedert 2010 is dit deel van het historisch centrum in Antwerpen aan een felle opgang bezig. Hier geen grote promocampagne om de buurt te hypen: kieskeurige Antwerpenaars vinden meer en meer de weg naar dit “discrete geheim”.   

Stevige investeringen van de privé sector en de heraanleg van de Lange Koepoortstraat dragen bij aan het succes van de wijk en het geloof in het potentieel van dit deel van het Historisch Centrum doet de rest.  Je vindt er een mix van ambachten, snuisterwinkeltjes, kunstgalerijen, die omkaderd zijn door leuke terrasjes en restaurants. Onlangs eerde Michelin, de befaamde gastronomische bijbel, er de innovatieve keuken van het jonge team in Nathan met een eerste ster!

Na de herinrichting van de Antwerpse rosse buurt en de oprichting van Villa Tinto in 2004 bleef dit deel van het centrum begin deze eeuw een stadskanker. Gebouwen met waardevolle architectuur zoals het Van Ommerenhuis, waarover meer verder in deze krant, verloederden tot het tien jaar geleden werd gerenoveerd. Eveneens tien jaar geleden werd de leegstand van de handelspanden in de Lange en Korte Koepoortstraat en Klapdorp aangepakt op initiatief van vastgoedkantoor Walls, in samenwerking met Unizo Antwerpen, Flanders Fashion Institute en de Stad Antwerpen. Een campagne werd opgestart om jonge Antwerpse ondernemers daar een onderkomen te bieden. Ondertussen werd recent de Lange Koepoortstraat heraangelegd en de verkeersluwe straat nodigt uit tot slenteren en genieten van de vele mooie gebouwen en handelszaken.

Samen met de nog komende projecten ziet de toekomst van de Lange Koepoortstraat er zeer goed uit. De handelszaken die er de laatste jaren bijgekomen zijn zijn zo goed als allemaal zeer kwalitatief. Naar mijn mening de enigste straat in Antwerpen die de laatste jaren zo een sterke opmars gemaakt heeft.” aldus Wout Jacobs, Gedelegeerd Bestuurder Vastgoedkantoor Walls.

Goudsmid Pascale Masselis en dochter Lauren houden de passie warm aan de Lange Koepoortstraat

Aan de hoek met de Lange Koepoortstraat en de Zirkstraat vind je de zaak van Pascale Masselis .Zij heeft die net dertig jaar geleden opgestart na een opleiding tot goudsmid aan de Academie voor Schone Kunsten. Na een flinke groeispurt treft men er nu een prachtig atelier, waar haar ragfijne juwelen en creaties het licht zien, en een unieke Parijse winkelinrichting, die dateert uit 1885.

Na de heraanleg van de Lange Koepoortstraat dit jaar, investeert Pascale Masselis opnieuw. Nu wordt de gevel van de zaak grondig aangepakt en in een nieuw kleedje gestoken.

De juwelenontwerpster deelt ondertussen haar passie met haar dochter Lauren Johnstone die ons hartelijk te woord staat. “Ik volgde een opleiding in ontwerpen van .. schoenen!” lacht Lauren, “en toch vond ik in de wereld van onze schitterende juwelen mijn draai”. Ze schoolde zich bij in gemology, de studie van de edelstenen, en neemt vooral de commerciële aspecten van de stiel in handen.

Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. Klanten komen er gouden juwelen uit hun oude doos  aanbieden en die worden er gesmolten en omgetoverd tot de kostbare kleinoden die we nu appreciëren. Kortom, een juweeltje van een ambachtelijk succes!