Home Cultuur Het stadhuis: specialisten zetten de eindrestauratie in

Het stadhuis: specialisten zetten de eindrestauratie in

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Op 18 juni gaat de grote heropening door van het stadhuis, onze trots uit onze gouden eeuw. Met veel enthousiasme voerde een ploeg van de firma Altritempi nv uit Brasschaat de finishing touch voor de herstellingen aan het kenmerkende roze marmer uit.

Het roze marmer werd eerst via 3D scans onderzocht. Deze scans kunnen de gebreken in de natuursteen in kaart brengen en zijn de basis voor de 3D tekeningen waarmee pasvormen worden gemaakt voor de aan te brengen herstellingsmaterialen, ook protheses genoemd.

Zo konden de scheuren en gaten gevuld worden met de perfect passende protheses. Na drie maanden uitharding startte het team met de afwerking. Het bijkleuren gebeurt met een tiental verschillende borstels, naargelang het soort verf dat gebruikt wordt. Op het schilderspalet bemerken we zes verschillende aardekleuren.

De jonge ploeg, die ons stadhuis prachtig afwerkte, bestaat niet alleen uit medewerkers  die de opleiding conservatie/restauratie hebben gevolgd aan de Universiteit van Antwerpen maar ook uit kunsthistorici. Deze Brasschaatse firma heeft al meerdere gelijkaardige herstel- en imitatieprojecten uitgevoerd in o.a. de Hollandse Synagoge in de Bouwmeesterstraat en het stadhuis van Leuven. Maar de techniek die ze in ons 458 jaar oude raadhuis uitvoerden is speciaal hiervoor ontwikkeld.