Home Cultuur Het praalgraf van Isabella van Bourbon terug in Antwerpen!

Het praalgraf van Isabella van Bourbon terug in Antwerpen!

Inwoners van de Provincie Antwerpen genieten gratis toegang tot onze prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het is een warme aanrader van ‘Bij de Hand’, de wijkkrant van het historisch centrum Antwerpen, om snel eens een bezoek aan de kathedraal in te plannen! Immers je kan er recent het praalgraf van Isabella van Bourbon gaan ontdekken.

Op zondagnamiddag 25 september 2022 verwelkomde de Antwerpse gemeenschap de terugkeer van het praalgraf van Isabella van Bourbon in de Kathedraal. Het grafbeeld is een prachtstuk uit de laatmiddeleeuwse gotiek. Het werd door Maria van Bourgondië, haar dochter en toenmalige landvoogdes van onze contreien, bij de beste kunstenaars besteld en in 1478 ingehuldigd.

De eerste bestemming van het grafmonument was het hoogkoor van de (bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd in 1830 afgebrande) Sint-Michielsabdij in Antwerpen. Het beeldhouwwerk heeft een woelige geschiedenis doorstaan en voegt een artistieke en historische meerwaarde toe aan het bezoek aan de Kathedraal.

De sierlijke, levensgrote weergave van de overleden Isabella, de fijne gevouwen handen en het hoofd met mooie haarlokken, rustend op een kussen, wekken esthetische waardering. Historisch respect flakkert op wanneer je bedenkt dat deze jongedame overleed in Antwerpen op 29 jarige leeftijd toen ze op doorreis was naar Gent. Ze was toen gehuwd was met Karel de Stoute die in 1467 hertog van Bourgondië werd. Hun dochter Maria van Bourgondië was de laatste telg in de Bourgondische dynastie en huwde met Maximiliaan van Oostenrijk. Toen kwamen onze steden en contreien immers onder Habsburgs bestuur.