Home Fier van hier Het Archief: waar nu de wijn ons wijsheid brengt

Het Archief: waar nu de wijn ons wijsheid brengt

Caroline Van Dooren en Ernst Aben, partners in Het Archief

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Het korte steegje naast het Bisschoppelijk Paleis, van de Schoenmarkt (hoek van de Cru) naar de Lombardenvest, is de Geefsstraat . De naam refereert aan  Willem Geefs, de beeldhouwer van het Rubensstandbeeld op de Groenplaats. Hier tref je een pareltje van bouwvernuft: het Provinciaal Archiefdepot. Dit uitzonderlijk pand bevat nu niet langer een schat aan waardevolle documenten maar een top wijnbar, net verkozen tot onze beste wijnbar 2023  (Voted Best Winebar Antwerp centre).

Ernst Aben (dynamisch entrepreneur) en Margot Vanderstraeten (journaliste en schrijfster van oa. Mazzel Tov en recent Minjan) zijn bekend van de Antwerpse “bistronomie” in hun zaak Bohm & Berkel op het Hendrik Conscienceplein. Enige tijd geleden stelde Ernst om gezondheidsredenen er nieuwe uitbaters aan. Ondertussen is de gedreven “foodie” Ernst weer fit en aan de slag met een nieuw concept in het pand van het Provinciaal Archief, dat hij simpel “Het Archief, opslagplaats van het goede leven” noemt. Naast de wijnbar, waar ook voortreffelijke kazen, opperbeste charcuterie en lekker brood en viennoiserie geserveerd worden,  begon hij er meteen ook een bredere samenwerking met de wijnhandel AdBibendum en de artisanale  bakker Aldo, die meteen ook alle mogelijke lekkernijen aanbiedt. “Ik zocht een opportuniteit om weer een informele, stijlvolle en unieke plek aan het gastronomisch firmament in Antwerpen toe te voegen”, verklaart Ernst met geestdrift, “Ik kan het gastheerschap niet missen. Maar ik  wou – en kan –   mij niet meer 7 op 7 aan eindeloze werkdagen wagen. ”.

De zaak die Ernst opstartte is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 12u tot 20u en Caroline Van Dooren,(  bekend als chef van het vroegere Rosetta in de volkstraat en Bhar aan het Felix Pakhuis) die samen met hem de gasten ontvangt,  is ondertussen mede-partner.

Zo kunnen we nu op een bijzonder aangename wijze kennismaken met het neoclassicistisch pand dat rond 1850 werd gebouwd als Provinciaal Archief. Uit voorzorg tegen brand werd er in het ontwerp van de ingenieur Théodore Lebens voor de vier verdiepingen een structuur van metalen roosters voorzien om de archieven veilig te stockeren. De aannemer die werd aangesteld was Thomas Smeur-Durieux uit Antwerpen. De realisatie van het ontwerp was geen sinecure want dergelijke gietijzeren constructie bouwen was in die tijd een Europese top prestatie. De platen en traptreden in gietijzer werden in het atelier Galler in Luik gegoten. Metalen Galler heeft trouwens nog steeds een vesting in Antwerpen. 

Op de gelijkvloers werd een stookruimte voorzien, want een archief van papier moet droog bewaard worden. Vanuit deze stookruimte vertrekt een centrale wenteltrap als een holle kachelpijp tot aan het dak en geleidt de warmte over het hele gebouw. Het bouwplan uitvoeren was een helse opdracht! Zo kon de hoogste traptrede pas ter plaatse op 20 juli 1852 gesmeed worden nadat de hele metalen trap er geïnstalleerd was. Alle archiefrekken waren natuurlijk ook in gietijzer uitgevoerd en zijn nu onderdeel van het heel bijzondere interieur van deze wijnbar. In december 1944 overleefde als bij wonder dit gebouw onbeschadigd de V2 bommen die de rechtstreekse omgeving volledig vernielden. De archieven zelf verhuisden in 1980 naar het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. 

Kortom, in het Archief een glaasje lekkere wijn nuttigen is een aanrader! De klimpartij over de metalen draaitrap naar boven is een beleving, maar wie dit niet ziet zitten beschikt wel over een lift. Hier is écht over alles nagedacht! Proost.

https://inhetarchief.be/